Служители на Спешна помощ протестират днес

OFFNews 28 март 2023 в 14:02 862 0

протест

Снимка БГНЕС

Протест на служителите в Спешна помощ

Служители от центровете за спешна медицинска помощ излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването. Следобед ще бъде организирано и автошествие, което ще тръгне от площад „ Княз Александър Батенберг”.

Повод за демонстрацията са ниските заплати и лошите условия на труд. Лекари, медицински сестри, шофьори и други служители, които заемат различни длъжности в центовете от спешна помощ в цялата страна, ще вземат участие в протестите. Очаква се за протеста в София да пристигнат служители на спешна медицинска помощ от Монтана, Пазарджик, Перник и Враца. Останалите служители ще протестират пред филиалите в градовете.

Водачите на линейки споделят, че възнагражденията им са около 1 000 лв., като често са глобявани за дребни неща, за да не взимат допълнително материално стимулиране.

Организаторът на днешния протест националния синдикат „Защита” Красимир Митов, който заяви по Нова телевизия, че няма промяна от миналогодишните протести насам, а липсата на бюджет притеснява медиците.

„Ние целим да предупредим управляващите, а ако няма промяна, ще има още протести”, казва Митов.

Председателят на синдикат „Защита” за София и окръга Валери Кузманов твърди, че комуникацията с държавата е лоша, въпреки опитите им да говорят с министрите. Според Милена Атанасова от синдиката увеличението на заплатите е било крайно недостатъчно - един шофьор взема около 1000 лева, а възнаграждението му трябва да е двойно.

Протестиращите искат ръст на средствата за храна и труд - заплатите на медицинските сестри да стигнат 2500 лева. Те блокираха за няколко минути кръстовището на площад “Света неделя”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови