Служебният здравен министър уволни и. д. шефа на болница 'Чирков'

OFFNews 16 септември 2022 в 16:39 3474 0

болница

Снимка Архив

УМБАЛ "Св. Екатерина" бе преименувана на "Проф. д-р Александър Чирков".

Служебният здравен министър Асен Меджидиев освободи назначения до конкурс директор на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков” проф. Николай Димитров, съобщиха от МЗ. Причините са влошената работна атмосфера в болницата и констатирани нарушения в организацията на лечебната дейност, както и създаване на опасност от възникване на значителни щети за лечебното заведение и персонала, уточняват от министерството.

Проф. д-р Николай Димитров бе назначен на 18 юли 2022 г. до провеждане на конкурс по Закона за публичните предприятия. Конкурсът бе обявен на 2 септември като кандидатите могат да подават концепциите си за управление до 20 септември.

До освобождаването на проф. Димитров, броени дни преди провеждане на конкурса, се стигна след извършена проверка на 22 август от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) и след поредица от уволнения на служители и утвърдени кадри на лечебното заведение.

Проверката на СРЗИ констатира настаняване на пациенти в новоизграденото крило на лечебното заведение без съгласуване с компетентните институции и без да са взети мерки за тяхната безопасност. Действията на изпълнителния директор са в нарушение на закона и крият сериозен риск за живота и здравето на пациентите, настанени в новопостроения блок, посочват от МЗ.

Освен проблемите, констатирани в проверката на експертите на СРЗИ, в здравното министерство са постъпили и серия от сигнали за неправомерни уволнения на доказани и утвърдени кадри на кардиологичната болница. Уволненията са извършени от проф. Николай Димитров и са направени без предизвестие. С някои служители правоотношенията са били прекратени, докато са били в отпуск по болест.

До приключването на конкурса за избор на нов изпълнителен директор длъжността ще бъде поета от проф. д-р Валентин Говедарски, който досега е изпълнявал длъжността началник на Клиниката по съдова хирургия и чийто професионален стаж изцяло е свързан с болницата.

В края на юли с решение на Министерския съвет болницата бе преименувана от УМБАЛ "Св. Екатерина" на името на проф. Александър Чирков. По този начин е почетен приносът на проф. Чирков за създаването на българската школа в кардиохирургията и кардиологията. През май 1986 г. в болницата е направена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа, а през 1994 г. е създадена Катедра по сърдечно-съдова хирургия, чийто ръководител е проф. Чирков.

Вчера на свое заседание МС реши да се отпуснат 30 000 000 лв., с които да се осигури медицинска техника и апаратура за пускане в действие на разширението на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови