Случай на легионерска болест в Пазарджик

Диана Варникова 09 ноември 2022 в 12:39 1064 0

МБАЛ Пазарджик

Снимка Диана Варникова

Инфекциозно отделение на МБАЛ Пазарджик

Първи случай на легионерска болест за тази година е регистриран при пациент от Пазарджик. Диагнозата е потвърдена от Националния център по заразни и паразитни болести.

69-годишният мъж не е пътувал в чужбина, постъпил е в инфекциозното отделение на местната болница със симптоми на пневмония, съобщи началникът на отделението д-р Мария Пишмишева. Един случай на болестта е имало и през 2021 г., посочва лекарката.

Какво причинява легионерската болест и как можем да се заразим

Легионерската болест е тежка пневмония (инфекция на белите дробове), причинена от бактерията Legionella. Легионерската болест се причинява при вдишването на микроскопични водни капчици (аерозоли), съдържащи бактериите Legionella. Тези бактерии живеят във вода и се размножават, когато условията са подходящи, например в застояла вода в създадени от човека водни системи при 20°C до 50°C., посочват от Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията.

Аерозоли с Legionella могат да се получат например при пускане на водопроводен кран или душ, от мехурчетата, изкачващи се във водата в спа басейн, или от някои климатици.

Симптоми

Симптомите обикновено започват от два до десет дни след заразяването, но в редки случаи могат да се развият до три седмици след него. Заболяването обикновено започва с повишена температура, втрисане, главоболие и мускулни болки. Следва суха кашлица и затруднения при дишането, които могат да се задълбочат до тежка пневмония.

При една трета от пациентите се наблюдава диария или повръщане, а около половината се чувстват дезоирентирани. Повечето пациенти трябва да бъдат хоспитализирани и лекувани с подходящи антибиотици. За диагностицирането са необходими специфични лабораторни тестове. В 5 до 10% от случаите болестта има фатален изход.

От началото на 2022г. в страната са регистрирани 4 случая на легионерска болест. За същия период през изминалата година случаите са два. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови