След първа доза ваксина всеки може да се зарази, проучват се 35 000 случая на повторно заболели

Вече циркулират респираторни вируси, заяви доц. Гломб

OFFNews 25 април 2021 в 09:03 6189 1

Не по-малко от 200 проби на коронавирус се секвенират на седмица в Националния център по заразни и паразитни болести, така специалистите следят дали някоя нова мутация на Ковид 19 няма да се разпространи в страната.

Българският вариант няма някакви съществени особености, заяви доц. Любомира Николаева- Гломб, вирусолог от НЦЗП, по Нова тв. Тя уточни, че вирусът все повече ще се отдалечава от предшественика си в Ухан. Вирусите мутират, хората също, но с много по-бавна скорост, обясни доц. Гломб. 

Вече циркулират респираторни вируси, в природата има такъв закон - доминира най-разпространеният в момента. Затова нямаше грип тази зима, обясни тя. 

За кратък период от време всеки ваксиниран с първа доза може да бъде заразен, най-вече от повърхностите си - кожа, лигавица, каза още доц. Гломб. 

Малките деца не са толкова мощен фактор при разпространението на болестта, но те пострадаха най-много от мерките в образованието, смята експертът. 

Имунитетът при коронавирусите е относително краткотраен, но документираните случаи на реинфекции са 77. Изследват се 35 000 подозрителни случая за повторно заболяване при милиони заразени по света, уточни доц. Гломб. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

дреалист

26.04 2021 в 09:59

" в природата има такъв закон - доминира най-разпространеният в момента. Затова нямаше грип тази зима, "
ГЛУПОСТИ на колелца.
Няма такъв закон, как не ви е срам...?
Значи, като дойде един вирус наесен и - цяла зима, само той живее сред хората? Щото е заел мястото и другите няма къде да влязат?
... Тази ковид измама съсипа и морал и достойнство и приличие... ... Словесен разгул....