След нападението над шофьор на линейка: искат Закон за спешната помощ

OFFNews 19 април 2023 в 09:35 660 0

линейка

Снимка БГНЕС

Спешна помощ

След нападението над шофьор на линейка председателят на регионалната структура на КНСБ в Центъра за спешна медицинска помощ в Руен Климент Милчев призова за Закон за спешната помощ.

Последният случай на агресия над спешен екип е от Руен, Бургаско. Ереджеп Кадир бе нападнат от роднини на пострадало в катастрофа дете.

Шестима мъже бяха задържани за 24 часа, след което са пуснати на свобода. Близките на раненото дете заявиха, че до агресията се стигнало заради обиди от страна на шофьора.

Ереджеп ми разказа, че са се отзовали веднага след постъпил сигнал за катастрофа. Не е имало закъснение. При пристигането на екипа медицинският фелдшер се е насочил към детето. Той е обяснил, че то не е сериозно ранено и е с повърхностна рана, която трябва да се прочисти в Спешния център. Шофьорът отишъл до катастрофиралия автомобил, за да види как е водачът му, тъй като бил пожълтял. В този момент дошла майката на 8-годишното дете и започнала да обижда и блъска Ереджеп. След това са пристигнали още 3-4 коли. От тях слезли няколко нетрезви мъже, които започнали да го бият, разказа по Нова телевизия Милчев.

По думите му подобни случаи на агресия стават все по-чести.

Много често се случва, да се сблъскваме с агресия, когато отидем на адреси, има напрежение. Трябва да има адекватен закон за спешната помощ, защото не сме защитени. Не можем да ходим въоръжени до зъби по махалите. Трябва да се знае какви са нашите отговорности и кога се вика линейка. Не може да викаш линейка, за да ти разчита какво е ти е е предписал личният лекар или защото няма с кого да си поговориш, каза Милчев в коментар за поведението на хората, които са потърсили Спешна помощ.

„По какъв начин ще бъдем защитени от държавата? Арестуваните са пуснати още на следващия ден. Не можем да ходим въоръжени с бухалки и сопи при пациентите. Това не е решение”, каза той.

По случая е образувано досъдебно производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!