Симптомите на скарлатината: висока температура, огненочервено гърло, главоболие

OFFNews 20 март 2023 в 09:27 2822 0

Гергана Николова

Снимка PR Care

д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, член на УС на Българския лекарски съюз

Висока температура, огненочервено гърло, повръщане, главоболие, болка в мускулите и понякога диария - това са типични симптоми на скарлатината, обясни по БНТ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз.

Лицето е червено, а кожата около носа и устата е бледа, което е много характерен белег. Карантината е 10 дни, уточни тя.

По думите ѝ в момента се наблюдава поток от болни деца. "Има от всичко по много - има и грип, има и скарлатина, има варицела, има и малко ковид, посочи лекарката.

Според нея това се дължи на начина на живот по време на пандемията - изолацията и затягането на мерките.

Скарлатината е заболяване, което е типично за есенно-зимния сезон, но се изтегли към пролетта. Най-често боледуват деца между 2 и 10-годишна възраст, това е въздушно-капкова инфекция. За скарлатината няма ваксина и можеш да се разболееш отново, могат да се увредят други органи и системи, лекува се с антибиотик, допълни д-р Николова.

Тя поясни, че като всяко инфекциозно заболяване скарлатината в началото протича с висока температура и болки в гърлото. При носителите на бактерията тя няма външна изява - пъпки за скарлатина, но има болезнено гърло, кашлица, повръщане, много висока температура, която не се сваля. Носителите могат да разпространяват вируса месец-два. Това не уврежда здравето на детето, добави д-р Гергана Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!