Шуменски лекари върнаха слуха на 4-годишно дете

За първи път в Североизточна България бяха поставени кохлеарни импланти на двама пациенти

OFFNews 15 април 2021 в 17:19 1161 0

За първи път в МБАЛ - Шумен бяха поставени кохлеарни импланти - на четиригодишно дете и на 43- годишен мъж, предаде БТА.

Лечебното заведение ще е единственото в Североизточна България, което ще предлага подобна операция от днес. Това съобщи на пресконференция началникът на отделението по уши, нос и гърло в областната болница д-р Красимир Бозов, който с негови колеги от Полша са направили двете операции.

Четиригодишното дете е било родено глухо, а мъжът е загубил слуха си след травма на главата, бе съобщено на пресконференцията.

Досега в Североизточна България не е извършвана подобна операция. "От днес ние стартираме подобна дейност, която ще е безплатна за пациентите", отбеляза д-р Бозов. По думите му "операцията представлява отваряне на костната част на ухото, която включва препариране на кожата зад ухото, където се поставя устройството.

Жителите на Североизточна България са около 1,5 милиона и около един - два на хиляда са хората, които се нуждаят от подобна операция, като едната част от слуховите загуби могат да бъдат компенсирани по друг начин, допълни д-р Бозов.

Двете операции по поставянето на кохлеарни импланти в МБАЛ - Шумен са извършени съвместно с полски екип от лекари, под ръководството на проф. Пьотр Скаржински и д-р Хенрик Скаржински, които са предали опита си в този вид операции на шуменските си колеги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!