Ще падат още маски, ако ваксинираните се увеличат

Възможна е нова вълна на пандемията у нас още през лятото, предупреди здравният министър д-р Стойчо Кацаров

OFFNews 24 юни 2021 в 10:20 2068 0

Снимка Архив/БТА

Ще бъдат отменени маските на още места, ако ваксинираните се увеличат. Това каза по БНТ здравният министър Стойчо Кацаров.

Има възможност да се разшири отмяната на тази мярка, като се включат и други обекти с по-голям персонал, но балансът е много деликатен, защото нова вълна може да ни принуди да върнем мерки и да сложи край на туристическия сезон, каза здравният министър. По думите му в момента имунизираните срещу коронавирус у нас са 20-25%.

"Сега България е в зелената зона, сред страните с най-ниски показатели, но това не бива да ни успокоява, нямаме пълен контрол над разпространението на вируса, вече регистрирахме индийски щам, не е изключена нова вълна още през лятото", предупреди Кацаров.

"Единственият начин да се предпазим е ваксинацията и лятото е много добра възможност да го направим", подчерта министърът. Той отрече да е антиваксър (по думите на бившия здравен министър Ангелов).

"Никога не съм бил антиваксър, аз съм лекар. Ваксините са едно от чудесата на медицината. Технологията на РНК ваксините е върхова. Проблемът е, че се създаде негативна нагласа към ваксините като цяло, нямаше информационна кампания. Искаме с разумен разговор да убедим хората в ползата от имунизациите, затова създадох Съвета по ваксинация", каза министърът.

Вероятно до седмица ще бъдат готови критериите за отмяна и налагане на мерки, защото непоследователността в управлението на пандемията през изминалата година е една от основните причини за високата смъртност от коронавирус у нас, категоричен беше той.

Средствата за първа линия

"Опитваме се да дадем посока на промяна, с която да се овласти пациентът, в тази посока трябва да се променят нещата. В момента в здравната система има достатъчно средства като изключим парите за ковид. Те са разчетени до края на май със Закона за държавния бюджет и Закона за НЗОК. В момента организираме допълнителни средства от всички министерства, за да се изплатят бонусите за първа линия за май. Тези средства се дават по лоша методика, не са обвързани с резултата. Първа линия се оказва много широко понятие. Трябва да бъдат стимулирани хората в ковид отделенията, тези, които наистина работят с болни от коронавирус. Тази преценка трябва да бъде направена от НЗОК и БЛС", посочи здравният министър.

Проверките на болниците

Стойчо Кацаров съобщи, че се работи върху правила, които да имат превантивен ефект срещу злоупотреба със средствата от НЗОК. Проверките в лечебните заведения продължават. Ако има доказателства за фалшиви хоспитализации, ще бъда безкомпромисен, защото това е абсолютно недопустимо. Затова държах и да се създаде Дирекция за правата на пациентите, каза в заключение д-р Стойчо Кацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!