Ще има нови мерки за младите в цялата страна от следващата седмица

Заболелите вече са основно между 20 и 39 години

OFFNews 18 август 2021 в 17:36 1657 0

Снимка Архив

В началото на следващата седмица ще бъдат въведени нови ограничителни мерки в цялата страна, заяви здравният зам.-министър Александър Златанов.

Освен това заболелите вече са основно от възрастовата група от 20 до 39 г., което според него се дължало на посещението на места, на които не се спазва дистанция. Златанов подчерта, че новите мерки ще бъдат насочени най-вече към тях.

Той допълни, че областите, в които заболеваемостта е по-ниска, ще могат да въведат мерките на по-късен етап. 

Златанов коментира още, че ще се следва планът за ограничаване разпространението на коронавирусът. В отговор на въпрос дали той ще се следва и при нови протести (миналата седмица собствениците на заведения организираха протести след новината за евентуално затягане на мерките в София), защото това е е единственият ефективен начин за справяне с коронавируса.

Конкретните мерки ще станат ясни след края на срещата в МЗ, която продължава и в момента.

Той допълни още, че най-важното е да се контролира пандемията.

"В средата на месец юни Алфа варианта на вируса беше изместен с новия Делта вариант, който е два пъти по-заразен", съобщи Златанов.

Според заместник здравния министър има два начина за справяне с пандемията - ограничителни мерки и ваксиниране. България обаче не може да разчита на втория, заяви той и допълни:

"Имунизираните в България са около 20%, преболедувалите до 40%, което е твърдо ниско ниво, за да разчитаме на такава защита при разпространението на тази вълна. Затова единственото, което остава ефективно са противоепидемичните мерки."

Златанов заяви още, че четвъртата вълна настъпва, защото преди 2-3 седмици удвояването на заболелите ставало на 2 седмици, а сега - само за седмица. Освен това се увеличавал и броят на хоспитализираните - от 1300 до 1800, както и на интубираните - от 100 на 160 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!