Ексклузивно Облекчаване на мерките: Отварят езиковите школи, пускат публика по стадионите

Ще има ли ваксина срещу рак на кожата

OFFNews Последна промяна на 28 август 2019 в 15:01 1474 3

Все още в Израел доста често по радиото и по телевизията повтарят клип на министерството на здравеопазването, в който се напомня на хората да пият повече вода и да не излизат без слънцезащитен крем, който да ги предпази от рак на кожата. Но скоро, поне във втората си част, този клип ще стане неактуален.

Четири медицински научни колектива едновременно работят по откриване и производство на ваксина срещу рак на кожата под ръководството на проф. Ронит Сачи - Пайнеро, ръководител на Факултета по физиология и фармакология и ръководител на Лаборатория за изследване на рак посредством наномедицина в Телавивския университет, екипи от Израелската академия на науките (Институт "Вайцман"), Лисабонския университет и институт в Италия.

Чудеса при мишки

При мишки и при лекуване на вече оперирани части от кожата на човек тази ваксина върши чудеса. Подходяща е дори при наличие на метастази. Последният етап на опитите – върху хора – още не е завършен.

За новата ваксина, а и за другите направления за профилактика и лечение на рак в Израел, д-р Сюлейман Булус, директор на онкологично отделение в Ерусалимската болница "Шаарей Цедек" говори пред БНР:

"През последните 5 години в световен мащаб се забелязва голям скок в изследването и внедряването на имунотерапията при лечението на рака. Лично аз приемам ваксината срещу рак като една от формите на точно този вид лечение. Говоря за световна тенденция. Всяко лечение трябва да бъде конкретно, за дадения човек, а не въобще, както пише в учебниците. Затова лично аз приветствам и лечение с билки, ако това дава резултат. На отделените хора действат различни фактори. Важното е да се мобилизира организмът в борбата със заболяването".

Биологична имунотерапия

Съвременното лечение на онкологични заболявания все повече се отказва от използване на химиотерапия, добавя д-р Булус: "Считаме, че медицината трябва са стане персонална – за с конкретния човек. Затова имаме имунотерапията, която е даване на инструментариум на организма сам да се пребори с конкретния вид рак. Също таса има биологично лечение. То предполага да се види конкретният вид рак на конкретния човек. Тогава изследваме какъв е пътят, по който се подхранва туморът, за да расте. В момента, когато го открием, предписваме конкретно лекарство, което да влияе на конкретния случай".

В момента биологичната имунотерапия се препоръчва за ракови заболявания: на гърдата, на белите дробове, на бъбреците, на пикочните пътища, на дебелото черво. Но най-бързо дава резултати при рак на кожата. Затова точно за този рак вече е почти готова ваксината. "Изследванията ни са за голям кръг от ракови заболявания, но това, което ние като лекари се мъчим са постигнем, е да разберем как точно действат механизмите за създаване и за унищожаване на тумори и натрупаните знания да ги приложим при всеки конкретен болен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

3

Стефан

31.08 2019 в 03:07

Къде е кандидат-прокурорът, да се заинтересува от рекламата на откровенна измама?

22092

2

Стефан

31.08 2019 в 00:28

Срещу кой рак на кожата?
Раковете са различни неща, и в тая дописка грубо се бъркат две от тях.
Могат да се направят различни класификации, но онкологията възниква, най-общо, по три причини:
Някакви генетични повреди.
Вируси.
Бързи външни мутагени, като например лъчения и отрови.
Трите групи са общо взето съвсем различни класове болести, и естествено не могат да се лекуват по едни и същи начини. Нито да се избягват еднакво.
Така че, "ваксина" и "крем с черни очила" в едно и също изречение в тоя контекст, е меко казано шарлатания.
Не знаех, че и в Израел са се завъдили британски учени.

4560

1

Людмил Трифонов

30.08 2019 в 22:52

Ваксина не може да се създаде. Раков тумор се развива, защото раковите клетки са защитени от специфичен белтък и са недостъпни за имунната защита. Многократно през годините подобни опити се правиха от ентусиазирани лаици, но без резултат. Защото, ако имунната защита преодолее локалната изолация на раковата клетка, то настъпва увреждане и на мозъчни тъкани от тези имунни реакции и пациента получава фатални увреждания преди да се повлия