Шест бази за въздушно спасяване ще бъдат изградени за година и половина

OFFNews 17 януари 2024 в 14:01 724 0

Георги Гвоздейков

Снимка БГНЕС

Георги Гвоздейков

До година и половина ще бъдат изградени шест бази за въздушно спасяване на страната. Това каза пред журналисти министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който посети летище "Бършен" в Сливен, съобщи БТА.

В Сливен ще бъде позиционирана третата временна оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух (HEMS). В нея ще функционира третият хеликоптер, който ще пристигне в края на 2024 г. Другите оперативни бази се намират в София, Пловдив, Търговище, Долна Митрополия и Габровница.

Очаква се през следващата седмица да бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител. Срокът на изпълнение е година и два месеца.

Община Сливен предостави за временно ползване терен и сграда до изграждането на постоянната оперативна база, която също ще се намира на територията на летището. Министър Гвоздейков отбеляза, че съществуващата инфраструктура на летище "Бършен" се нуждае от ремонт, в който ще инвестира държавата. Ще бъде използван хангар, който ще бъде оборудван и до месец декември ще бъде приведен във вид, годен за експлоатация.

"Първият хеликоптер трябва да пристигне в края на месеца, два ще дойдат през лятото и в края на годината ние трябва да сме готови да бъдат въведени в експлоатация три хеликоптера", посочи той.

Целта е до края на годината Сливен да бъде третата оперативна база в страната, която ще покрива периметъра в Югоизточна България - градовете Бургас, Стара Загора, Хасково, Свиленград, както и Шумен, Варна и Добрич. Сливен е избран заради географското си положение, защото се намира на еднакво отстояние от градовете, където трябва да бъде оказана съответната спешна помощ по въздух. Ще покрива и автомагистрала "Тракия" в частта, където има засилен трафик, особено лятото към морето и обратно към София.

Екипът, който ще работи в една оперативна база, ще бъде от пилот, парамедик, лекар, механик, персонал за поддръжка. По думите на Гвоздейков около 200 души ще работят в Системата за спешна въздушна помощ в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика