Шефът на зъболекарите: Ще връщаме пациенти, ако нямаме предпазни средства

OFFNews 23 март 2020 в 12:34 3388 0

Ще бъдат върнати пациентите, ако личните предпазни средства не са налични в клиниките, предупреди председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков по БНР.

Той събщи, че представител на съюза ще бъде част от новия медицински съвет към правителството, който ще работи по време на епидемията с коронавируса.

Медицинският съвет ще вземе решение за ролята и действията на лекарите по дентална медицина за преодоляване на пандемията и защитата на здравето на пациентите, уточни Шарков.

Повечето от лечебните заведения на зъболекарите работят. Тези, които са затворили, са го направили заради привършването на личните предпазни средства и липсата на дезинфектанти, обясни той шефът на съсловната организация.

Става дума за комплекти от лични предпазни средства, а не само за обикновените маски. Със затварянето на границите е спрял е вносът. Така денталните депа не могат да снабдяват зъболекарите, допълни д-р Шарков.

Дадена е заявка до Министерството на здравеопазването за необходимите количества за персонала на денталните клиники за срок от 1 месец, уточни председателят на Зъболекарския съюз. „За да може да се опази самият зъболекар и да не стане причинител за разпространение на инфекцията.”

„Чакаме изпълнението. В момента се изпълняват заявките за болниците. Но и ние сме на първа линия и може да стане при нас много страшно”, посочи още Николай Шарков.

Пациентите първо да звънят по телефона, да не отиват в кабинетите, където не могат да се събират повече от двама едновременно, съветва Шарков. Идеята е да се обслужват само пациенти с неотложни нужди, останалите да се отсрочат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови