Шефът на РЗИ София: Има заразени с коронавирус сред протестиращите

OFFNews 02 октомври 2020 в 10:40 7322 0

Противно на широко разпространеното мнение в обществото сред заразените има хора, които са участвали в протестите, показва епидемиологичното проучване на РЗИ. Това каза по bTV директорът на столичната Районна здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. 

Той прогнозира, че през следващите седмици ще има плавно повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в столицата с около 20%, ако няма драстичен взрив.

Анализът показва, че в месеците юни и юли заболеваемостта на София е била 2 пъти над средната за страната, докато в месеците август и септември е четири пъти и половина по-ниска от средната за страната. Това е следствие на няколко моделиращи фактора, коментира д-р Пенчев и уточни - август-септември са ваканционен период, нямаше достатъчно хора в София, учениците също не бяха на училище, това са част от факторите.

Това, което казваме ние, епидемиолозите е, че София е като бомба, която не знаеш кога ще избухне. За момента тук няма дифузно разпространение на инфекцията, има огнища в отделни колективи - "тежки" лечебни заведения и училища. Огнищата се контролират, обясни шефът на Столична РЗИ. 

В 80% от случаите позитивните учители и ученици нямат клинични симптоми, но могат да предадат инфекцията. В момента имаме следния случай - дете с положителна проба заразява майка си, която е служител на РЗИ. Тя обаче има клинични симптоми. Заради спецификата на работата си е контактна с над 70 лица. Ако тези контактни се бяха оказали положителни, слава Богу не са, щеше да се блокира работата на цялата институция. Затова противоепидемичните мерки трябва да се спазват, каза д-р Пенчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!