Шефът на НЗОК: Досега касата е платила 700 000 лв. за лечението на COVID-19

OFFNews 11 май 2020 в 16:37 1926 0

Досега НЗОК е платила за лечението на болните с коронавирус над 700 000 лева, обяви управителят на касата проф. Петко Салчев пред БНР. Той обясни, че в момента се сключват договори с лаборатории и ще започне заплащането на тестовете за COVID-19, определени от РЗИ.

„За тестовете са отделени 6 млн. лева, което означава средно по 2200 теста на ден. Бързите тестове не се заплащат от НЗОК“, каза проф. Салчев.

С около 25% е бил намален обемът на дейността на болниците през изминалия месец, а за този месец се очаква спадът в обема да е около 30%.

„Приходите от здравни вноски не показват намаление за последните два месеца... В разходите се движим в нормите, определени в Закона за бюджета“, посочи шефът на здравната каса.

Според него досега никой не е благодарил на министъра на здравеопазването и на неговия екип, че успяха в тази ситуация да предприемат необходимите мерки, за да защитят здравето на хората.

„Не можем да занулим заболяването. В течение на времето болните с коронавируса ще се появяват и ще изчезват. Пик на заболяването, който да окаже влияние върху здравната система, не се очаква“, увери проф. Петко Салчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови