Семейство не може да погребе дъщеря си 3,5 г., дължи 27 000 лева на болница

OFFNews 03 октомври 2023 в 11:08 5148 1

Александровска болница

Снимка Александра Маркарян

УМБАЛ "Александровска"

Три години и половина родители не могат да погребат дъщеря си заради проточило се разследване. След съобщение, че могат да получат трупа ѝ се оказва, че за да го вземат трябва да платят 27 000 лв. на Александровска болница.

За този казус разказва бащата на младата жена от Русе по Нова телевизия.

През 2020 г. дъщерята на Петър Чернаев е починала при неясни обстоятелства в София. Докато трае разследването, през изминалите години тялото е в Александровска болница.

Съдебно-медицинската експертиза не беше изготвена и имахме основателни, както се оказа впоследствие, подозрения, че тази експертиза ще бъде претупана. Не бяха посочени нито начинът, по който е починала дъщеря ни, нито часът на смъртта. Нашите подозрения са, че става дума за убийство, заяви бащата, обяснявайки защо са настоявали за нова експертиза.

Преди дни родителите на Виолета получили известие, че могат да отдадат последна почит на дъщеря си. Казват обаче, че от болницата са им отказали да предадат тялото, докато не платят близо 27 000 лева.

Съпругата ми отиде в Александровска болница и се оказа, че срокът, в който трябва да бъдат издадени документите, е много кратък. Издадоха смъртния акт с датата в петък. Но служителката ѝ дала талон за кремация с празна дата. Жена ми попитала защо. Казали ѝ, че причината е в задължения, които имаме към болницата. И докато не платим около 27 000 лева, няма да предадат тялото, разказва опечаленият баща.

По думите му от този ден нататък семейството ще дължи на болницата и по 15 лева на ден за съхранение на тялото в камерата.

От Александровска болница потвърждават, че на 29 септември родителите са били информирани, че могат да получат тялото на дъщеря си, но едва след като платят дължимата сума за съхранение. Тленните останки обаче не били освободени веднага, казват от лечебното заведение, тъй като служителката в Клиниката по съдебна медицина не разполагала с всички нужни документи.

От болницата заявяват още, че тялото на починалата може да бъде предадено на близките ѝ или упълномощен от тях представител във всеки един работен ден, а дължимата сума за съхранение на тялото в продължение на три години лечебното заведение щяло да претендира по законоустановения ред. Никъде не се казва спрямо кого ще бъде предявена претенцията.

По същия казус от Софийската градска прокуратура обясняват пред БНР, че смъртта на 29-годишната Виолета Чернаева се разследва от Софийската районна прокуратура по текст от Наказателния кодекс за склоняване към самоубийство.

Според твърденията на прокуратурата при разпит като свидетел на 4 февруари 2020-а майката на младата жена – Пенка Чернаева, е отправила устна молба тялото ѝ да бъде освободено от “Съдебна медицина”, за да организира погребението на дъщеря си. На 25 февруари разследващият полицай докладва делото на наблюдаващия прокурор с искане за преценка – може ли тялото да бъде върнато на близките.

Наблюдаващият прокурор е отговорил положително на устното искане на Пенка Чернаева и разпорежда тялото да бъде освободено за погребение или кремация. Прокурорът е съобразил решението със справка за извършена съдебномедицинска аутопсия на труп, по време на която са иззети всички необходими материали за допълнителни изследвания.

Прокурорското постановление, в което изрично е отбелязано, че тялото на Виолета Чернаева не е нужно повече за целите на разследването и затова може да бъде върнато на родителите, каквато е била устната молба на майката, е връчено на 27 февруари 2020 г. на бащата Петър Чернаев. При получаването той е написал забележка, че не е отправял искане за освобождаване на тялото на дъщеря си, преди да бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза.

Постановлението от 27 февруари, че тялото на Виолета Чернаева не е нужно повече за нуждите на разследването, е изпратено и до Александровска болница, каквато е практиката в такива случаи.

От прокуратурата добавят, че разследването не е приключило, тъй като се чакат резултатите от още експертизи, като някои от процесуално-следствените действия са били по искане на близките на младата жена. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика