Сдобихме се с технология за прецизно изрязване на мозъчен тумор (ВИДЕО)

Виктория Викторова 10 декември 2011 в 17:04 4497 0

България се сдоби със съвременна технология за оцветяване на злокачествените клетки на мозъчен тумор, което помага за по-прецизното изрязване на засегнатите тъкани. Технологията беше демонстрирана на 8 декември 2011 г. от проф. д-р Валтер Щумер от Мюнстер, Германия, чийто асистент беше д-р Емануил Найденов, познат във форума на OFFRoad-Bulgaria като еmanuilis. Д-р Найденов е единственият специалист в България с необходимия за опериране с техниката европейски сертификат.

Ценната придобивка е специален микроскоп и лекарствено вещество, което се усвоява само от злокачествените клетки и ги прави лесно отличими под ултравиолетова светлина. Известно време преди операцията пациентът пие препарата и се постига т.нар. ефект на тъканната флуоресценция. Благодарение на него броят на случаите, в които туморът е премахнат изцяло, може да се увеличи значително.

Проф. д-р Валтер ЩумерНай-честият първичен злокачествен мозъчен тумор е мултиформеният глиобластом, с който са диагностицирани 200 българи само за година. 

Единственият начин за третиране е операция и последващи лъче- и химиотерапии. Въпреки операцията обаче преживяемостта на българите с тази диагноза рядко е повече от 8 месеца. В по-развитите държави, които имат технологията на проф. д-р Щумер от няколко години, преживяемостта с такъв тумор е значително по-дълга.

Терапията на мултиформения глиобластом се покрива напълно от здравната каса, така че ще е достъпна за всички, за които се прецени, че имат съответните медицински показания, пояснява д-р Найденов по време на демонстрацията.

Предвижда се безплатен курс за обучение на експертен медицински персонал, който да може да работи със специфичната технология.

Демонстрацията се състоя в Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, а средствата за сдобиване с технологията са осигурени от фондация „Остани“.

В репортажа на TV7, освен самия emanuilis, се вижда и неговата шапка, ясно показваща принадлежността му към OFFRoad-Bulgaria.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови