Съвременно лечение на рядък тумор в клиниката по онкология на ИСУЛ

OFFNews 01 ноември 2022 в 12:33 1442 0

млади специалисти

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

д-р Самуил Кътов, д-р Кремена Василева, д-р Йоана Милушева

Съвременно лечение на изключително рядък тумор представи Клиниката по онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Методът беше презентиран на националния конгрес по имуноонкология в столицата, съобщиха от лечебното заведение.

В Отделението по медицинска онколгия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се лекуват най-голям брой пациенти от цялата страна с редкия Меркел-клетъчен карцином и малигнен меланом, при които се прилага съвременно лечение с имуно- и таргетна терапия.

Д-р Йоана Милушева е представила опита на клиниката в лечението на Меркел-клетъчен карцином и уникален случай на високо агресивното заболяване, при който онколозите на ИСУЛ са успели да осигурят максимално дълга преживяемост както и добро качество на живот на пациента.

Това е станало възможно, благодарение прилагането на имунотерапия както и комплексен адекватен подход към лечението, заедно с другите клиники от болницата.

Меркел-клетъчният карцином представлява рядък, агресивен и често фатален кожен рак, който обикновено не се подозира по време на биопсията и в 80% от случаите се причинява от полиомавирусна инфекция. В клиниката до този момент са лекувани над 50% от пациентите с тази диагноза в България.

На същото събитие са били представени данни и споделен клиничен опит на съвременните подходи за лечение на малигнен мезотелиом (рак на плеврата) и тимусни тумори, които са също редки, и с които екипът от ИСУЛ вече има опит. 

Д-р Самуил Кътов описва възможностите на имунотерапията, която се превърна в нов стандарт за лечение на малигнен мезотелиом, докато за тимусните тумори, все още не се е наложила. Младият лекар представи и клинични проучвания за нови методи на имунотерапия (дендритноклетъчна терапия) при пациенти с тимом и тимусен карцином, които са с много обнадеждаващи резултати и загатват бъдещи възможности.

Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е една от малкото в страната, която е в състояние да предложи на своите пациенти напълно завършен цикъл на лечение и проследяване (диспансеризация). От поставянето на диагнозата, през провеждането на химио и лъчетерапия, включително и най-съвременната имунотерапия, до оперативно лечение, когато се налага.

Тя работи в тясно сътрудничество с всички клиники и отделения в болницата. Този мултидисциплинарен подход осигурява на пациентите преживяемост и качество на лечение, съпоставими с развитите в тази област страни. За УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ това е рутинна практика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови