Съвместна операция на лекари от две болници върна нормалния живот на възрастна жена

OFFNews 10 юли 2023 в 12:15 553 0

д-р Пейчинов

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

Д-р Димитър Пейчинов от клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Сложна интервенция, при която едновременно беше отстранена ингвинална херния и беше направена реконструкция на тазовите органи заради инконтиненция (изпускане на урина) върна нормалния живот на 74-годишна жена от София.

Тя е извършена от съвместен екип между лекари от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и СБАЛАГ “Майчин дом”. Екипът, извършил интрадисциплинарната интервенция, беше в състав: д-р Димитър Пейчинов (Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), д-р Светлозар Славов (акушер-гинеколог, СБАЛАГ “Майчин дом”), д-р Борис Кунев (Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), д-р Златка Желева (анестезиолог, КАИЛ - УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), Ирина Мишева (операционна сестра - Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“) и Ива Вачева (анестезиологична сестра - Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“).

Любопитното е, че това е вторият случай, в който лекари от двете болници обединяват усилия, за да спестят още една операция и допълнителни страдания на пациентка.

Възрастната жена постъпва в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с оплаквания от подутина и болка в коремната област. По време на прегледа тя съобщава на д-р Димитър Пейчинов, че от 7 години страда от инконтиненция (хронично изпускане на урина).

Причината е усложнение след отстраняване на матката преди години. По време на подробните изследвания д-р Пейчинов установява, че столичанката е с ингвинална херния, която трябва скоро да бъде оперирана, тъй като крие опасност от заклещване.

След проведен консилиум с АГ специалиста д-р Славов, двамата вземат решение да оперират заедно. Д-р Славов трябва да отстрани дефекта на влагалището, водещ до изпускането на урина, а д-р Пейчинов да премахне хернията.

Така, само с една интервенция и упойка се решава проблемът на пациентката, чиято възраст е рискова за две отворени коремни операции и две анестезии. Операцията преминава успешно и след двудневен престой в Клиниката по хирургия на ИСУЛ жената е изписана за домашно лечение. Възстановяването ще продължи около месец.

Този случай отново поставя въпроса за пропуск в регламента на НЗОК, където не са предвидени съвместни интервенции между две болници. Въпреки че на практика сме направили две операции с една анестезия, клиничната пътека е само една и д-р Славов се оказва, че трябва да оперира без да получи възнаграждение за труда си, обяснява д-р Пейчинов.

Той разказва, че след предишната съвместна интервенция между него и д-р Славов, при която с една операция са решени два здравнословни проблема на 44-годишна жена, все повече пациентки го търсят и настояват и на тях да помогне по същия начин.

“Една такава интервенция спестява страдания на пациента, скъсява много болничния престой и не на последно място не натоварва излишно бюджета на Здравната каса. Добре е да се помисли такива съвместни интервенци да бъдат официално регламентирани, защото от тях печелят най-вече пациентите”, убеден е хирургът д-р Пейчинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови