САЩ разрешиха продажбата на противозачатъчни без рецепта

OFFNews 14 юли 2023 в 16:29 875 0

контрацептив

Снимка Pixabay

Почти половината от 6,1 милиона бременности в САЩ всяка година са нежелани, според FDA

Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) в САЩ разреши продажбата на противозачатъчно хапче без рецепта, съобщава NBC News.

Одобрението е голяма победа за медицински групи, включително Американската медицинска асоциация и Американския колеж по акушерство и гинекология, които от години настояват за противозачатъчни хапчета без рецепта. Решението идва и на фона на граждански натиск за правото на аборт.

„Това е монументално решение“, каза д-р Мелиса Саймън, професор по клинична гинекология в Северозападния университет. „Контролът на раждаемостта е достъпен в над 100 страни, така че изостанахме в предоставянето на безопасни, ефективни методи като това орално контрацептивно хапче за хора, които се опитват да избегнат бременност.“

Мини-хапчето (както е известен контрацептивът) съдържа единствено прогестин и се приема ежедневно. За първи път е одобрен от FDA с рецепта през 1973 г.

„Когато се използва според указанията, ежедневната орална контрацепция е безопасна и се очаква да бъде по-ефективна от наличните в момента контрацептивни методи без рецепта за предотвратяване на нежелана бременност“, каза в съобщение д-р Патриция Кавацони, директор на Центъра за оценка и изследване на лекарствата на FDA.

Ходът на FDA идва около два месеца след като външен консултативен комитет гласува единодушно, за да препоръча контрацептива без рецепта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки