САЩ позволи спешно лечение за коронавирус с кръвна плазма от оздравели пациенти

OFFNews 24 август 2020 в 13:49 2115 1

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) позволи спешно лечение с използване на кръвна плазма от вече оздравели от коронавирус за пациенти в тежко състояние, съобщава Би Би Си.

Използването на кръвна плазма от хора, които са се възстановили от болестта вече е използвано при над 70 000 души в САЩ.

Според Доналд Тръмп, лечението може да намали смъртността с 35%.

"Това е, което с нетърпение очаквам да правя отдавна - каза президентът пред репортери в неделя. - Радвам се, че направих наистина историческо съобщение в нашата битка срещу вируса от Китай, което ще спаси безброй животи."

Президентът Тръмп определи процедурата като мощна терапия и призова американците да дарят плазма, ако се възстановят от COVID-19.

FDA даде "разрешение за спешна употреба", подчертавайки, че ранните изследвания предполагат, че кръвната плазма може да намали смъртността и да подобри здравето на пациента, ако се прилага в рамките на първите три дни от хоспитализацията им. Необходими са още изпитания, за да се докаже ефективност и да се даде пълно одобрение за терапията.

Агенцията заяви, че е заключила, че е безопасно след обширен преглед на данните, събрани през последните месеци. В изявление се добавя, че ползите от лечението надвишават всички рискове.

Повече от 176 000 души са починали от коронавирус от началото на епидемията в САЩ, според данни на университета Джонс Хопкинс. Близо 5,7 милиона случая са потвърдени в цялата страна.

Проучване за лечение на коронавируса показва, че употребата на кръвна плазма от вече възстановени пациенти съдържа антитела на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19) и може да помогне при лечението на инфекцията.

Тепарията с плазма е изучавана по време на различни епидемии на респираторни заболявания, включително тази през 2009-2010 година от птичи грип (H1N1), пандемията през 2003 от SARS-CoV-1 (Тежък остър респираторен синдром – ТОРС) и епидемията през 2012 от MERS-CoV (Близкоизточен респираторен синдром – БИРС).

Въпреки че дава обещаващи резултати, лечението с плазма не е ефективно във всеки един от изследваните случаи, необходими са клинични изпитания, преди да започне да се прилага като рутинно, ефективно и безопасно лечение за Covid-19.

Учените, които имат желание да провеждат клинични изпитания, трябва да имат разрешение за това от FDA, придобито по каналния ред.

Участието в клинични изпитания е един от начините пациентите да се сдобият с това лечение, но тези изпитания може да не са достъпни за всички пациенти, които имат нужда от него. Достъп до плазма от възстановени от коронавирус хора ще имат предимно пациенти със сериозни или животозастрашаващи инфекции на заболяването. Плазма от възстановени пациенти не може да се използва за превенция на заболяването, подчертават от FDA.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови