Сърдечноболните, изкарали COVID-19, трябва да отложат операциите си поне с 3 месеца

При заразяване с коронавирус увеличаваме дозата на лекарствата при хипертониците, казва кардиохирургът д-р Асен Келчев

OFFNews 16 февруари 2021 в 09:51 2717 0

„Нашият опит сочи, че пациенти, преболедували леко или по–тежко COVID-19 трябва да отложат с поне три месеца операциите си, защото ранното им опериране носи риск от усложнения на дихателната система, усложнения от тромботичен или хеморагичен характер". Това каза по БНР д-р Асен Келчев, началник на отделението по кардиохирургия към УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник - Сърдечно-съдов център".

Д–р Келчев посочи също, че при хипертониците, които изкарват инфекцията, кръвното налягане се повишава още повече в началото на болестта, затова дозите от лекарствата им за кръвно трябва да се увеличат по време на лечението. След това процесите се връщат в предишните граници и дозите също, като това протича в рамките на месец - месец и половина.

„Друг момент е изострянето на сърдечната и дихателна недостатъчност - тоест имаме и тромботични, и хеморагични усложнения, както и перикардни изливи при COVID-пациенти – всички свързани с болки в областта на сърцето.

Основното лечение на коронавирусната инфекция минава през антикоагуланти, след това лечение с кортикостероиди - за потискане на възпалителния отговор на организма. Прилагат се и витамини, и антиоксиданти, за които няма ясен отговор помагат ли, както и антибиотици, за които също още не е доказано дали са първото нещо, с което трябва да се започне лечението, уточни специалистът и допълни, че тези пациенти също трябва да се ваксинират.

Д-р Келчев подчерта, че все още няма категорични данни при какво ниво на антитела може да се предприеме имунизация за преболедувалите COVID-19, както и дали тези хора трябва да си поставят двете дози от ваксината.

Той подчерта, че сега всеки трябва да подходи отговорно, защото още се чака и ясен алгоритъм за оценка на епидемията, а е имало в света епидемии, които са продължавали и повече от две години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !