Сърдечната недостатъчност - невидима заплаха за диабетиците

OFFNews 29 октомври 2019 в 18:26 2517 0

Развитието на сърдечна недостатъчност при диабетиците има сериозни здравни последици - влошава съществено качеството на живот, налага чести хоспитализации и намалява продължителността на живот. Това бе един от изводите по време на семинара за журналисти „Часът на диабета“.

Темата на поредното издание бе „Смъртоносният дует – сърдечна недостатъчност и диабет“. Гост-лектори бяха доц. Яна Симова - началник Отделение по кардиология, Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов Център УМБАЛ София и доц. Александър Шинков - специалист по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“- София.

Доц. Яна Симова обясни, че сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на тъканите и органите или не може нормално да се изпълва с кръв. Тя припомни, че диабетиците развиват сърдечна недостатъчност по-често и по-рано от останалите хора.

Данните сочат, че повече от 2/3 от тях имат нарушена функция на сърцето 5 години след поставяне на диагнозата. Въпреки това, сърдечната недостатъчност често остава недиагностицирана. Особено висок риск от сърдечна недостатъчност имат диабетиците, които са с наднормено тегло, повишено кръвно налягане, в напреднала възраст, както и жените. Доц. Симова подчерта, че сърдечната недостатъчност представлява невидима заплаха за диабетиците.

Развитието на сърдечна недостатъчност при диабетиците има сериозни здравни последици - влошава съществено качеството на живот, налага чести хоспитализации и намалява продължителността на живот.

Доц. Шинков обясни, че сърдечната недостатъчност често се съпътства с бъбречно заболяване като недобре контролираният диабет е една от основните причини за развитието му. „Обикновено това се случва бавно и неусетно и ако не се направят специфични изследвания, състоянието дълго остава неразпознато“ - сподели доц. Шинков.

Лекарите са категорични, че кардиореналната болест може да бъде фатална. Затова и в медицината се търси комплексно лечение на диабет тип 2. „Поддържането на кръвната захар в норма и намаляването на риска от кардиоренална болест са неразделна част от лечението на диабета“ - допълни доц. Шинков.

Медиците обясниха, че вече съществуват лекарства, които предпазват от кардиоренална болест като намаляват риска от бъбречно заболяване с 45% и на хоспитализации поради сърдечна недостатъчност с 30%. Поради тази причина и международните медицински ръководства се променят динамично и препоръчват избор на медикаменти с доказани ползи за кардиоренална протекция рано в лечението на диабет тип 2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!