Съдови хирурзи от болница ''Лозенец'' спасиха жена след 10-часова операция

OFFNews 11 февруари 2024 в 09:56 2109 1

екип

Снимка УМБАЛ "Лозенец"

Екипът, осъществил операцията

Съдови хирурзи от болница "Лозенец", ръководени от д-р Асен Тодоров, спасиха живота на 81-годишна жена след 10-часова сложна операция.

Пациентката е била с множество придружаващи заболявания и болки в корема. По време на прегледа е установена много голяма(над 7см) аневризма, обхващаща всички висцерални артерии (артериите на вътрешните органи), както и аневризми на двете общи илиачни артерии (артериите, които преминават през хълбоците).

Единствената възможност пред хирурзите е била използването на специална ендопротеза, която все още не е налична в България. Но фабричното изработване на индивидуална ендопротеза отнема 10-12 седмици и струва над 70 000 лв, непосилна сума за повечето български пациенти.

За да спасят живота на жената, съдовите хирурзи взимат решение да използват един от най новите подходи в медицината - персонализирано моделирана и адаптирана от хирург протеза. В такива случаи с помощта на редица измервания и прецизни изчисления, хирурзите модифицират ендопротезата специално за нуждите на конкретния пациент.

Сложната операция продължава 10 часа, но краят й е изключително успешен. Благодарение на професионализма на ръководителя на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и анестезиолозите д-р Петрова и д-р Гълъбов, животът на пациентката е извън опасност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5330

1

deyan_h

12.02 2024 в 02:51

Сигурни ли сте, че не трябва да сложите таг "реклама" предвид, че Добри Хасърбасанов имаше точно дейността на съдовите в Лозенец за сигнала за нередности?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки