Съдови хирурзи от болница ''Чирков'' спасиха мъж със сложна операция

OFFNews 15 юни 2023 в 10:52 682 0

операция

Снимка УМБАЛ „Чирков“

операция

Съдовите хирурзи от УМБАЛ „Чирков“ извършиха сложна операция, при която спасиха пациент с аневризма на коремна аорта и 80% запушване на бъбречните артерии.

За пациента проблемите започват още през 2022 г., когато лежи в отделението по кардиология на УМБАЛ „Чирков“. След като получава неконтролирана артериална хипертония, неповлияваща се от медикаментозно лечение кардиолозите установяват стеснение по коронарните артерии, поставят стент, но едновременно с това откриват сериозно стеснение и на бъбречните артерии с 80% запушване.

Извършва се неуспешен опит за поставяне на стент на бъбречната артерия, след което пациентът е насочен към клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Чирков“. Нови изследвания потвърждават диагнозата и се пристъпва към оперативно лечение.

Съдовите хирурзи извършват сложна операция, при която отстраняват аневризмата, заместват я с протеза и конструират втори байпас, с който да бъде преодоляно запушването на бъбречната артерия, за да получи бъбрека адекватно кръвоснабдяване.

След тази процедура кръвното налягане на пациента се нормализира, хипертонията е овладяна и той е изписан на 4-следоперативен ден, без никакви усложнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки