Съдебен лекар: Вирус убиец? Живейте си живота!

OFFNews 28 май 2020 в 13:29 38336 1

Снимка DW

"Така сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от паника", казва Клаус Пюшел съдебен лекар от Хамбург. Медикът, провел над 200 аутопсии на почнали след зараза с COVID-19, остро критикува обществения дебат в Германия за разразилата се пандемия, пише "Дойче веле".

"Старите хора имат нужда от близките си. Имат нужда те да са до тях, до леглото им. Особено когато са тежко болни", казва медикът, но същевременно подчертава, че, според него, закрилата на възрастните не бива да се поставя над потребностите на всички останали.

На базата на проведените от него над 200 аутопсии на жертви на коронавируса Пюшел твърди, че всички те, без изключение, са имали тежки предишни заболявания.

Медикът, който ръководи Института за съдебна медицина към Университетската клиника в Хамбург, съветва в дебата за епидемията да се обръща повече внимание на положителните новини: "Да, когато този вирус проникне в дом за възрастни и болни хора, винаги се стига до жертви - това е факт. Факт е обаче също така, че повечето все пак оцеляват. Затова ми се иска да чуваме не само лошите неща", казва д-р Пюшел.

68-годишният Пюшел пледира за повече лична свобода в преценката на риска. "Най-рационално би било да подредим тази пандемия до останалите опасности и болести, с които живеем. В рамките на работата ми постоянно виждам хора, които съвсем съзнателно са избрали да живеят рисковано. Това е техен избор - да живеят както искат, стига, естествено, да не застрашават останалите. Затова казвам: Живейте си живота, докато го имате."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови