Съборът на БЛС даде мандат за подписване на НРД с Касата

OFFNews 13 декември 2019 в 18:30 1733 0

Снимка Pixabay

С 209 гласа „за“, 22 „против“ и 8 „въздържал се“ делегатите на 71-ия извънреден Събор на Българския лекарски съюз дадоха мандат за подписване на Националния рамков договор за 2020-2022г., съобщиха от съсловната организация.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че голяма част от поставените от БЛС искания по време на преговорите са били изпълнени. 

Припомняме, че беше договорено увеличаване на цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури средно с 14% и намаляване на обемите в размер 7 на сто.

Постигнато беше споразумение болничното заведение да не може да заплаща по-малко от 35 на сто от месечния си приход от Националната здравноосигурителна каса за лекари и специалисти по здравни грижи – (съответно 22 на сто за лекари и 13 на сто за специалисти по здравни грижи, работещи в болницата). 

Лекарите без специалност ще имат право да извършват дейности под субординирана координация на лекар със специалност.

При надвишаване на регулативния стандарт, който е определен за профилактика на общопрактикуващия лекар, да не се налагат глоби и да не бъде лимитиран.

Отпада регулацията и за изследванията при профилактика.

Средно с 18% се увеличават цените на медикодиагностичните дейности, а средно със средно със 7 на сто - цените в  за първичен преглед при специалист, първичен профилактичен преглед по програма „Майчино здравеопазване“, вторичен преглед, медицинска експертиза и др.

Договорена е диференцирана цена за процедура № 3 в зависимост от това дали се изпълнява в легла на ОАРИЛ и КАРИЛ или в интензивни легла по специалност.

Няма да има промяна в рамковия договор по отношение на изписването на терапиите за хронично болните пациенти. В чл. 49 ще бъде добавено предложението на общопрактикуващите лекари, че се работи по Наредба 4. Договорено е още общопрактикуващите лекари да могат да правят профилактични прегледи на пациенти, които са ги потърсили и по други поводи.

Съборът гласува още 2 допълнителни текста, които да бъдат изпълнени през 2020 година. В противен случай няма да бъде подписан НРД: 

- текстовете в НРД 2020-2022 г., които касаят съответствие на изпълнението на индивидуалния договор на лечебните заведения с броя легла да бъде съгласно брой легла, с който лечебното заведение изпълнявало договора през 2019 г.

- в случай че в края на 2020 г., след извършен анализ, се констатира липса на опасност от преразход на средствата за болнична помощ, БЛС се ангажира да започне преговори с НЗОК за отпадане отчитането на дейностите, лимитирани по вид болнични легла по отделения, като отчитането да се извършва на база общ брой легла в лечебното заведение.

През следващата седмица Управителният съвет на БЛС продължава разговорите с НЗОК. Предстои и официалното подписване на НРД 2020-2022, като БЛС се надява договорените параметри да бъдат стриктно спазвани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови