С премахването на PCR тестовете при личните лекари, доста случаи не се регистрират

OFFNews 11 април 2022 в 10:07 735 0

Снимка Фейсбук профил

"Инфекциозните отделения отново са пълни, за съжаление, отпаднаха безплатните PCR тестове, които издаваха общопрактикуващите лекари, това също може да е една от причините доста нови случаи да не бъдат регистрирани, каза по БНТ епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

По думите ѝ COVID-19 продължава да е сред нас. Има нов субвариант на Омикрон, който е с 10% по-заразен, не можем да се успокояваме че нещата са приключили.

Тя поясни, че в момента новите подварианти се разпространяват във Великобритания и Италия. Хората там боледуват леко, но трябва да се им предвид, че ваксинационният им обхват е много по-голям от нашия, посочи тя. Според нея е много вероятно тези варианти да ги има и у нас.

Кога да очакваме нов пик

"В България пиковете идват малко по-късно, не можем да сме спокойни, че няма да има нов пик и у нас. Празниците са риск, връщането на роднини от Западна Европа също е предпоставка за увеличаване на разпространението, след Великден може да има повишаване на новите случаи.

За ефективността на лекарствата срещу COVID-19

Моноклоналните антитела показват доста добра ефективност в ограничаване на разпространението на вируса в организма, но те бяха по-ефективни към Делта, макар че имат ефект и при Омикрон, но не можем да сравняваме лекарства с ваксини, защото едните лекуват вече заразени, а другите предпазват от разболяване, посочи д-р Бацелова.

Тя посочи, че този вирус мутира прекалено бързо и затова се налагат бустерни дози или ваксинация и в бъдеще. По думите ѝ в това няма нищо притеснително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!