С пълна ремисия завърши лечението на пациентка с белодробен рак в УМБАЛ ''Св. Иван Рилски''

Близо 4700 са диагностицираните с онкологичното заболяване през 2022 г. у нас

OFFNews 30 юни 2023 в 16:12 1934 0

бронхоскопия

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Брохоскопско изображение

С пълна ремисия завърши 9-месечното лечение на белодробния рак при 65-годишна жена в университетската болница "Св. Иван Рилски" в столицата. Успехът на терапията се дължи и на ранната диагностика, заболяването е установено в ранен стадий, което значително подобрява прогнозата на пациентката, съобщиха от лечебното заведение.

Жената е лекувана от екипа на проф. Костадинов, началник на отделение "Бронхология".

"Най-добрият начин за ранно откриване на рак на белия дроб са задължителните периодични изследвания, особено на рисковите групи", казва доц. Николай Янев, специалист по “Белодробни болести” и “Интервенционална пулмология” в отделението. Скринингът се извършва с нискодозово компютърно томографско изследване.

доц. Николай Янев

При откриване на белодробен карцином в ранен стадий, възможностите за оперативно премахване и предотвратяване на разпространението на заболяването са по-големи", казва проф. Росен Петков, началник на Клиниката по неспецифични белодробни заболявания. - Модерната таргетна терапия и бързо развиващата се биологична терапия, вече променят тежката прогноза при белодробния рак. Нашите пациенти имат същите възможности за лечение като пациентите в Европейския съюз и това е една добра тенденция за пациентите и тяхното адекватно лекуване, допълва още проф. Петков.

проф. Росен Петков

По думите му белодробният рак е най-честото онкологично заболяване - на първо място при мъжете и на пето при жените и за съжаление с най-висока смъртност сред онкологичните заболявания.

Около 4700 човека са диагностицирани през 2022 година. Петгодишната преживяемост при новооткритите пациенти е около 6 %. Това се дължи, на факта че 70 % от заболелите се диагностицират късно и при тях не може да се приложи оперативно лечение. Специалистът подчертава, че ранната диагностика е особено важна при високорисковите групи. Към тях спадат дългогодишни пушачи с повече от 30 пакета цигари месечно, на възраст над 50 години. Те следва да бъдат периодично проследявани, казва експертът.

Цитираният случай потвърждава важността на ранното откриване на белодробния рак. Успехът на терапията при 65-годишната жена е гарантиран от висококвалифицираните специалисти в областта и на белодробните заболявания, които работят в болницата с най-съвременна техника. Създадена е възможност за комплексно лечение на пациенти с няколко клиники - Клиниката по неспецифични белодробни заболявания, Клиниката по гръдна хирургия, Клиниката по онкология и хематология. Това дава възможност за осъществяване на мултидисциплинарен подход в лечението на пациентите с рак на белия дроб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика