С нова апаратура НЦЗПБ ще секвенира геноми на вируси

Апаратът за биохимичен анализ е дарение на фондация Азия-Европа, с подкрепата на Световната здравна организация

OFFNews 12 април 2024 в 09:49 899 0

дарение

Снимка PR Care

Дарение за Националния център по заразни и паразитни болести

Лабораторна апаратура и консумативи на стойност 146 611 долара (271 817 лв.) бе дарена на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) от Фондация Азия-Европа (ASEF) с подкрепата на Световната здравна организация по програмата „Спешен отговор на СЗО за COVID-19, предотвратими чрез ваксини заболявания и други инфекциозни болести в Украйна и страните, приемащи бежанци“.

На официалното представяне на дарението на 11 април 2024 г. в НЦЗПБ присъстваха посланикът на Япония в България – Н. Пр. Хисаши Мичигами, Гийом Симонян – представител на СЗО за България, д-р Петко Стефановски – зам.-министър на здравеопазването, проф. Ива Христова – директор на НЦЗПБ, като от Сингапур се включи по видеовръзка Н. Пр. Тору Морикава – изпълнителен директор на Фондация Азия-Европа.

Чрез новата апаратура освен по-ефективно да извършваме нашата рутинна дейност, включително научната, ще повишим и техническия капацитет на Центъра. Ще можем да осъществяваме PCR-диагностика в реално време и серологични изследвания за различни патогени. Досега не сме разполагали с биохимични анализатори и тази придобивка е много ценна за нас. Чрез тях ще анализираме биомедицинските индикатори за имунния отговор на патогените и ще можем да прогнозираме тежестта на заболяването. В нашите национални референтни лаборатории се осъществява диагностика на най-високо равнище в България, чрез което контролираме епидемиологична обстановка в страната. С новата апаратура ще типизираме различни вируси, ще можем да секвенираме целия им геном. Това е необходимо при диагностициране на полиомиелит, рубеола, грип, морбили и други заразни заболявания, подчерта директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Проф. Христова увери, че „това щедро дарение е попаднало на най-подходящото място, защото НЦЗПБ има подготвен екип, оборудване и тестове, благодарение на които е подготвен за вероятни случаи на възникване на инфекциозни заболявания, включително на екзотични, каквито преди време бяха Ебола и Зика.“

Лабораторна апаратура, снимка: PR Care

Представителят на СЗО за България Гийом Симонян благодари на всички, допринесли за осигуряване на оборудването – на първо място на правителството на Япония, на посланика на Япония в България Хисаши Мичигами и на Тору Морикава - изпълнителен директор на Фондация Азия-Европа.

Благодаря и на проф. Христова и ръководения от нея Национален център по заразни и паразитни болести. Изключителна е ролята на НЦЗПБ за откриването всякакви патогени. Тук е фронтовата линия, на която се диагностицират болестотворните агенти, анализират се векторите и агентите, които могат да причинят епидемиологични взривове. С новото оборудване ще дадем възможност на Центъра да работи още по-добре и да контролира патогените, които могат да застрашат здравната система, каза г-н Симонян.

Той окачестви българската здравна система като устойчива и способна да се справи с потенциални кризи. Доказа го притокът на бежанци от Украйна, на които бе осигурено здравно обслужване при същите условия като на българските граждани.

От името на Министерство на здравеопазването за дарението на лабораторно оборудване на НЦЗПБ благодари зам.-министър д-р Петко Стефановски. „Оценяваме високо подкрепата на СЗО, Фондация Азия-Европа и японското правителство да се повиши капацитета на здравната ни система да предотвратява, открива и реагира на епидемии. Това ще ни помогне да изградим стабилна рамка за здравна сигурност. Пандемията от COVID-19 потвърди необходимостта от световно здравно сътрудничество, когато сме изправени пред глобални заплахи за здравето на хората. Затова ценим партньорствата със СЗО и организации като Фондация Азия-Европа“, заяви той.

Благодаря за доброто сътрудничество между всички организации, които участваха в реализирането на този проект. След инвазията на Русия в Украйна хуманитарната помощ за украинските бежанци и за страните, приемащи бежанци, се превърна в спешна задача, включително и в сферата на здравеопазването. Япония оценява високо усилията на българското правителство, което продължава да оказва подкрепа на украинските бежанци, като същевременно задоволява и здравните нужди на местното население, заяви посланикът на Япония в България Н. Пр. Хисаши Мичигами.

От Сингапур в събитието се включи онлайн Н. Пр. Тору Морикава – изпълнителен директор на ASEF.

Това дарение е принос към осигуряването на безопасност и благоденствие на нашите общества. Тази медицинска апаратура е стъпка напред за постигане на устойчивост и готовност на здравните системи да посрещнат заплахите на общественото здраве. Свидетели сме на безпрецедентно трудни времена и сериозни конфликти, които застрашават съществуващите здравни системи по света, а също околната среда, икономиката, психичното здраве на хората и живота на милиони невинни хора. В момента в Украйна 14,6 млн. души се нуждаят от помощ, от тях 7,8 млн. души се нуждаят от ежедневни здравни грижи. Благодаря на правителството на България, че даде подслон на 2,4 млн. украински бежанци и че увеличи хуманитарните възможности на страната, като прие законодателни промени, според които украинските бежанци имат равни права за здравни грижи с тези на българските граждани. Средствата, предоставени от Фондация Азия-Европа и СЗО на България, целят да помогнат в четири аспекта – медицинска апаратура, изграждане на капацитет на здравната система да се справя с епидемии, оперативна помощ и повишаване на информираността, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки