С модерен център за дентална медицина се сдоби МУ София

OFFNews 28 ноември 2023 в 17:02 1224 0

център

Снимка МУ София

Център за съвременни технологии в денталната медицина

Център за съвременни технологии в денталната медицина беше открит днес във Факултета по дентална медицина на Медицинския университет (МУ) в София, предаде БТА.

За пореден път се събираме по хубав повод в нашия факултет за откриването на този Център за дигитално направлявано практическо обучение на нашите студенти по основните дисциплини, които се изучават. На практика всички клинични дисциплини имат и предклинична част и центърът ще се използва за тази цел, каза на откриването деканът на Факултета по дентална медицина (ФДМ) на МУ-София проф. д-р Божидар Йорданов.

Центърът се състои от пет зали, които са оборудвани с по 12 работни места с компютри на всяко от тях и със специални машини за обучение. Има и настолен скенер, с който да работят студентите, както и компютърна програма за обучение, обясни деканът.

Основна част от този обект е Центърът за предклинично обучение на студентите по основни дисциплини във ФДМ - консервативно зъболечение, протетична дентална медицина, пародонтология, детска дентална медицина и орална хирургия, с ергономични работни места, видео демонстрационна система, лабораторни скенери, фантомни глави и компютърни програми за обучение. Студентите, под дигитален контрол, ще усъвършенстват практическите си умения по различните специалности в денталната медицина.

На етажа ще има също голяма читалня с библиотека, както и предстоящо оборудване на свободните помещения с апарати за диагностика и лечение - лазери, 3D скенери, електромиографи и други. В центъра ще може да се обучават нашите специализанти и докторанти, както и да се провеждат следдипломни курсове за обучение по основни специалности в денталната медицина, каза деканът.

Той съобщи, че около 90% от висшите училища по дентална медицина в Германия са оборудвани с такива центрове - от същия тип. Последните от тях са открити в Чехия, Полша и Унгария. "Ние вярваме, че този център ще бъде стъпка напред и нагоре за по-високо качество на обучението на нашите студенти, за да расте и престижът на нашия университет - на европейско ниво", заяви проф Йорданов.

Той припомни, че преди няколко години във варненския факултет по дентална медицина беше открит такъв център, с по-малки размери, но със същия тип оборудване.

Огромна чест и удоволствие за мен е да бъда днес тук, защото това е голям празник, но не само за мен като ректор, за университета, за проф. Йорданов, а и за всички, заяви на откриването на новия център ректорът на МУ-София акад. проф. д-р Лъчезар Трайков. - Едно наше звено е най-високите технологични стъпала в момента за обучение. Целта ни беше с този център да създадем пространство в университета, в което да въведем дигиталното обучение на нашите студенти и модерните симулативни методи, и да дадем възможност на бъдещите дентални медици да се докоснат до последно поколение апаратура, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика