С 50% са намалели другите заразни болести по време на пандемията

OFFNews 06 август 2020 в 17:22 2321 0

С 50% са намалели случаите на други заразни болести от началото на пандемията, а при някои от заболяванията дори със 75%. Това съобщи по време на медийния уебинар "COVID-19: Ситуацията, пациентите, решенията, прогнозите” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Става дума за инфекции като морбили, варицела, вирусни хепатити и др. Според специалиста това е в резултат от превенцията на коронавирусната инфекция и спазването на мерките за дистанция и дезинфекция, които са валидни и при други заразни болести, предавани по въздушно-капков път.

Той отчете като слабост на стратегията ни за справяне с COVID-19, че личните лекари не са били водещи фигури при диагностиката на пациенти с коронавирус още в самото начало. По думите му пандемията е показала слабостите на здравната ни система.

Неспазването на противоепидемичните мерки не се дължи на незнание според Кунчев, а по-скоро на нежелание. С този феномен се сблъскваме не само ние, каза още той и припомни за големи демонстрации преди дни срещу подобни мерки в Германия и в Израел.

Данните, с които разполагаме, както и данните на Европейския център по контрол на забояванията показват, че през последните седмици в България намалява заболеваемостта от COVID-19, допълни Кунчев и поясни, че "200-300 новозаразени дневно не е невиждано и страшно, при грипа е по-страшно". Кунчев изрази тревогата си, че е възможно здравната система в България да достигне ниво, в което няма да може да поеме нуждаещите се от грижи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови