С 26% е нараснала заболеваемостта от морбили през 2019

СЗО публикува нов доклад за разпространението на болестта

OFFNews 02 декември 2019 в 12:31 1583 0

Снимка Pixabay

Заболеваемостта от морбили само през последната година е нараснала с 26% и вече обхваща всички страни от Европа до Тихоокеанските острови. Лекарите обвиняват антиваксърското движение. Новите данни на СЗО са публикувани в ZME Science.

Честотата на случаите на заболели от морбили продължава да расте с високи темпове, показва статистиката на СЗО. До началото на ноември организацията е регистрирала над 440 200 болни, основно деца. Това е с 26% повече от същия период на миналата година.

Масовия бум на морбили се наблюдава в цял свят. Най-сериозна е ситуацията в Демократична република Конго, където в средата на ноември са регистрирани над 250 270 случая, а 5110 души са починали в резултат на усложнения от болестта.

В Америка лидер по брой заболели е Бразилия. Там са регистрирани 11 887 случая, повечето от които в Сан Пауло. В САЩ също продължават да избухват огнища на морбили. Ситуацията в щата Ню Йорк е овладяна, благодарение на задължителните ваксинации.

Лидер по разпространение на морбили в Европа е Украйна – 56 802 случая, следвана от Казахстан – 10 126, Грузия – 3 904 и Киргизтан – 2 228.

Сложна е и ситуацията в Турция, където броят на болните надхвърля 2660.

СЗО предупреждава, че ниското имунизационно покритие може да доведе до тежки последствия, тъй като болестта се разпространява твърде бързо. Експертите подчертават, че е по-лесно да се защитиш от морбили, отколкото да се лекуваш от него. Достатъчно е само да си поставиш ваксина навреме. Ако имунизационното покритие е под 95% рискът от избухване на епидемия от морбили се запазва.

По данни на организацията под заплаха в момента са дори региони, където морбили се е считало за победена болест. От СЗО още веднъж подчертават негативния ефект от антиваксиналните движения. Според експертите в момента се разпространява лъжлива информация, че от морбили можеш да се защитиш с високи дози Витамин А. От организацията предупреждават, че няма никакви научни данни, които да потвърдят това твърдение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови