Румъния започва да раздава калиев йодид на хората до 40 години

OFFNews 28 март 2022 в 15:59 22947 1

Таблетки калиев йодид ще раздават личните лекари в Румъния от следващата седмица, съобщи здравният министър Александру Рафила. Ще ги получават хората до 40 години, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Тази седмица правим информационна кампания, а от следващата започва дистрибуцията към всички, на които им се полага, заяви Рафила на пресконференция. 

"Вие виждате, че непосредствено до границите на Румъния се разразява въоръжен конфликт от голям мащаб. Очевидно съществува и колективна памет за инцидента, който стана през 1986 г. на територията на Украйна и е нормално здравните власти да реагират бързо и да намерят решение за всякакъв инцидент, който би могъл да възникне в тази ядрена зона, заяви здравният министър.

"Без да обезпокояваме по какъвто и да е начин хората, трябва да доставим на населението един от елементите, които намаляват ефекта от възможен инцидент - повтарям, не вероятен, а възможен", добави Рафила.

Той заяви, че таблетките калиев йодид трябва да бъдат на разположение на населението, но отново изтъкна, че те трябва да се приемат само по препоръка на здравните власти, в случай че възникне такъв инцидент. 

Раздаването на таблетките ще се извършва от личните лекари и ще бъде безплатно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!