Румъния спира временно ваксинациите с Астра Зенека, СЗО проучва сигналите за странични реакции

OFFNews 12 март 2021 в 11:55 1739 0

Румъния стана поредната европейска страна, която обяви, че временно спира ваксинирането с дози от партида на "Астра Зенека". Франция засега не вижда причина да преустанови използването на оксфордската ваксина, предадоха световните агенции.

Румъния временно спира ваксинирането с дози от партида на "Астра Зенека", но продължава да използва други дози на същия производител. Става дума за изключителна превантивна мярка, докато трае разследването на смъртни случаи в Италия, обявиха властите.

Няколко европейски държави също временно прекратиха използването на ваксината или партидa от нея, поради съмнения за получени тромбози и белодробна емболия при ваксинирани.

Междувременно френските власти съобщиха, че не виждат причина да се преустанови използването на оксфордската ваксина. По думите на здравния министър Оливие Веран ползите от препарата са повече от рисковете. Той определи ситуацията във Франция и най-вече в района на столицата като особено тревожна.

"На всеки 12 минути жител от района на Париж, през нощта и през деня, е приеман в интензивно отделение. Нека бъде ясно - на този етап не знаем къде и кога ще бъде пикът на епидемията", каза министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран.

Канадските здравни власти също обявиха, че няма да спират ваксинациите с "Астра Зенека" заради сигналите за сериозен страничен ефект след поставяне на ваксина в една от партидите.

Днес Световната здравна организация обяви, че не може да потвърди информацията, че ваксината срещу COVID-19 на компанията ""Астра Зенека"" може да увреди човешкото здраве, предаде БТА.

"Всички ваксини, особено новите ваксини, са обект на специален фармакологичен надзор. Това означава, че всеки случай на сериозно влошаване на здравето веднага се разследва от специална комисия според специален протокол.

СЗО проучва има ли връзка между ваксинирането и случая (на влошаване на здравето)", каза Мелита Вуйнович, представителката на СЗО в Русия пред радио "Ехото на Москва".

"За момента нямаме доказателства, че точно тези случаи са предизвикани от ваксиниране с ""Астра Зенека"", добави тя.

По-рано Дания, Исландия и Норвегия спряха временно да използват препарата на "Астра Зенека" след появата на данни за образуване на тромби у ваксинирани лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови