Родител на дете с диабет: Най-големият проблем е липсата на инсулини

OFFNews 30 юни 2023 в 13:02 715 0

диабет

Снимка Pixabay

Диабетна терапия

В България има достъп до всички одобрени лекарства по диабетната терапия - инсулини и други препарати. Имаме достъп, но има липси и това е големият проблем, защото нуждата от тези лекарства е ежедневна, обясни по БНР Веселка Генчева, председател на сдружението "„Култура без граници“.

В момента не само у нас, а и по света, има производствени и търговски проблеми, страдаме защото обикаляме по аптеките, докато си намерим инсулина, който е предписан по протокол. Голям проблем е, че тези пепарати у нас се купуват свободно, докато в чужбина това е невъзможно без протокол, казва Веселка Генчева.

По думите ѝ най-спешните и бързи за осъществяване промени са административните.

Губим страшно много време за ходене по институции заради това, че пътеките за издаване на протоколи за ТЕЛК и НЕЛК са много сложни. Месеци наред родителите подготвят нужните документи, докато се издаде един лист. От тази гледна точка същото е и с медицинските изделия. Всичко е много сложно административно. Може да се опрости и то буквално с едно-единствено решение, което не е сложно, казва Генчева.

Тя изрази своята благодарност, че от 2022 г. НЗОК заплаща сензорите за продължително измерване на глюкозата на кръвната захар, инсулиновите помпи, но това, което все още липсва, са игличките за инслулиновите инжекционни приложения. "Не всички са на инсулинови помпи, а това е консуматив, който струва стотици левове на семействата годишно, казва Веселка, чиято дъщеря е с диабет тип 1.

Момичето отключва заболяването в 5 клас. Майката споделя, че оттогава не може да спи спокойно, тъй като мониторингът на кръвната захар е непрекъснат, защото при много ниска или висока кръвна захар може да възникне животозастрашаващо състояние.

Все още има невежество. Хората си мислят, че диабетът е заразно заболяване и това е абсурдно. Нека не странят от децата ни. Ние сме съобщили диагнозата на дъщеря ни на учителите и на нейните приятелчета. Казали сме им, ако забележат треперене или проблем с говора да ѝ дадат захарче или бонбон, за 5-10 минути ниската кръвна захар ще се стабилизира, коментира майката.

По думите ѝ все още хората не разпознават диабет тип 1 и тип 2. Не разбират, че при тип 1 причината е автоимунна реакция на организма и няма нищо общо с начина на живот и хранене. 

Според нея причината за увеличаването на диабетно болните е съвременният начин на живот - стрес, лекарства, инфекции, храна, лош въздух, лоша вода, но най-вече комбинацията между генетична предразположеност и външна среда. "В такава "перфектна буря", диабетът може да се отключи при всеки, независимо от възрастта", подчерта Веселка Генчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика