Регламентират как ще се заплаща диагностиката и лечението на COVID-19 от НЗОК

OFFNews 09 април 2020 в 12:25 1677 0

Диагнозата „COVID-19“, въведена от СЗО, да бъде включена в пакета здравни дейности, заплащани от НЗОК, предлага здравното министерство.

Това става ясно от публикувания на сайта на МЗ за обществено обсъждане проект на Наредба за допълнение на Наредба 9 от 2019 г.

„В утвърдената Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса не е предвидена възможност за диагностика и лечение на COVID-19, със съответната клинична пътека, казват в мотивите към предложението си вносителите.

По тази причина е необходимо чрез допълнение в наредбата това да бъде регламентирано.

Промените включват добавянето на ново високоспециализирано изследване в пакетите по „Вирусология“ и „Клинична микробиология“ в специализираната извънболнична медицинска помощ. Добавят се новите кодове  утвърдени от СЗО за заболяването COVID-19, в клиничните пътеки, по които се осъществяваше лечението на вирусно предизвиканите заболявания. 

„Целта на предложените промени е да се осигурят необходимите условия за диагностика и лечение на пациенти с новопоявилото се заболяване COVID-19, като се надградят съществуващите досега условия за това предвид указанията на СЗО. С допълнението на наредбата ще се даде нормативна възможност НЗОК да заплаща на лечебните заведения – лаборатории по вирусология и по микробиология, за дейностите по диагностика на заболяването COVID-19 в извънболничната медицинска помощ", пише в мотивите към предложението на МЗ.

Създава се възможност при необходимост от болнично лечение пациентите с COVID-19 да бъдат хоспитализирани и лекувани по съответните клинични пътеки, в рамките на които и в момента се осъществява лечение в областта на съответната белодробна, бактериална и вирусна патология за сметка на НЗОК.

С въвеждането на утвърдените от СЗО кодове ще се осигури реалното отчитане на случаите на коронавирус. 

Общественото обсъждане на новата наредба продължава до 22 април т.г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови