Разработиха бърз тест, който засича коронавируса по дъха

OFFNews 20 октомври 2020 в 15:20 1897 0

Учени от Сингапур представиха нов тест, който позволява за кратко време да се определи наличието у човек на новия коронавирус по неговия дъх, съобщи ТАСС, като цитира прессъобщение на компанията "Бретоникс" (Breathonix).

Първите клинични изпитания, в които са участвали 180 пациенти от националния център по инфекциозни заболявания, е показал точност на измерване от 90 на сто. Авторите на теста съобщиха, че скоро той ще бъде изпробван на още 600 доброволци, предаде БТА.

"Използването на подобен тестер не изисква специално обучение на персонала, диагностиката може да се провежда на най-оживените места като летищата например", каза Цзи Чжунаня, от Националния университет на Сингапур, който е сред ръководителите на проекта. Той уточни, че резултатите се получават в рамките на няколко минути.

За разлика от съществуващите в момента методи за установяване на коронавируса, сингапурските учени измерват измененията в химическия състав на човешкия дъх. Ръководителят на проекта поясни, че "при всяко издишане се изхвърлят летливи органични съединения, които се образуват в резултат на различни биохимически реакции в клетките".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови