Расте броят на кръводарителите в Бургас

Близо 100 души дариха кръв във ВМА

OFFNews 14 юни 2024 в 16:30 685 0

кръводарители

Снимка УМБАЛ Бургас

На церемония бяха наградени кръводарители и организатори на кампании

В Бургас расте броят на хората, които даряват кръв за първи път. През изминалата 2023 г. те са били 2924 души, с близо 400 повече, отколкото през предходната година. Общо 9905 кандидат-донори е отчело Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас, като от тях са успели да дарят 8400 души. От кръвта им са изработени 13 764 биопродукта, дали живот на повече от 10 000 пациенти, отчитат от лечебното заведение.

Бургас е на трето място по брой болнични легла в страната – 19 лечебни заведения с 3226 легла, след София и Пловдив. Всички те се обслужват от отделението, което има огромен брой дарители, но не може да преработва кръвта на място, защото все още не е завършена процедурата за създаването на Кръвен център в Бургас.

Данните изнесе началникът на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас д-р Людмила Желязкова на церемония, посветена на днешния Световен ден на доброволния кръводарител. По традиция Червеният кръст в Бургас отличи изявени кръводарители и организации, подкрепящи и промотиращи безвъзмездното даряване. Тържеството се проведе в галерия „Георги Баев“ под мотото „20 години празник на даряването – благодарим на кръводарителите!“. За първи път денят е отбелязан от Световната здравна организация през 2005 година.

Близо 100 кръводарители отчете Центърът по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия в деня на доброволния и безвъзмезден кръводарител.

Необходимостта от кръв и кръвни продукти е постоянна – за различни тежки операции, за пострадали при пътни инциденти, за пациенти с онкологични заболявания и други. Затова всеки дарител за нас е герой. Ние от своя страна правим всичко възможно, за да привлечем колкото се може повече съмишленици в тази мисия, коментира проф. Румен Попов, ръководител на центъра.

"През последните години ние отчитаме ръст на безвъзмездните кръводарители, което няма как да не ни радва. Около 7000 души годишно са кръводарителите в центъра на ВМА, като половината от тях са военнослужещи и цивилни служители от военните формирования. Освен тях, наши посланици на живота, които застават зад благородната кауза, са стотици българи с големи сърца – пожарникари, артисти, спортисти, мотористи, служители на различни компании, политици и други", каза още проф. Попов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16