Ръст на заболелите от варицела и скарлатина

Увеличава се броят на болните от грип и остри респираторни заболявания

OFFNews 08 декември 2023 в 10:04 1109 0

грип

Снимка Getty Images

Ръст на острите респираторни заболявания

Увеличават се случаите на скарлатина и варицела в страната, показват данните от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Ръст има и при респираторните заболявания.

През последната седмица са регистрирани 546 нови случая на варицела в страната, със 141 повече от предходната седмица, посочват от НЦЗПБ. От началото на годината в страната са регистрирани 29 116 случая на варицела. За същия период през изминалата година са регистрирани 22 256 случая, увеличението е 6860 заболели.

Новите случаи на скарлатина са 250 за последната седмица. От началото на годината в страната са регистрирани 10 501 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани едва 523 случая. Увеличението на болните от скарлатина е с 9978 повече спрямо миналата година.

С настъпването на студените месеци се увеличава броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания. Случаите на грип са сравнително малко, но има бум при респираторните аденовируси и пневмониите.

''Китайската'' пневмония може да протича без температура и кашлица, обясни лекар

Увеличава се бройката на пациенти с респираторни заболявания. Покачва се броят на хората със симптоми като температура, главоболие, хрема, болки в гърлото. Що се отнася до варицелата и скарлатината, това са инфекциозни заболявания, които нямат сезонност. Имахме няколко случая на варицела. Основната причина за увеличението на болните е, че заради застудяването на времето децата стоят повече в закрити помещение, на ясла, в детска градина и в училище и заразяването помежду им става по-лесно, обясни Гергана Николова по БНТ.

Доц. Кунчев: Респираторното заболяване в Китай не е ново

Тя призова хората да се ваксинират за грип, особено ако попадат в рисковите групи - с хронични заболявания, преживели инфаркт или над 65-годишна възраст. Ваксина има и за варицела.

"Сега е удачно време за ваксина. Не е подходящо пациентите да чакат за поставяне на ваксината до януари, когато се очакват епидемични нива на грипа, защото организмът няма време да си изгради антитела след поставянето на ваксината", посочи още д-р Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови