Проектът за остойностяване на медицинския труд е готов

OFFNews 01 декември 2022 в 14:41 1142 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС//Надежда Пеева

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Проектът на наредбата за остойностяване на труда на лекарите и на медицинските сестри е готов. Той е резултат от съвместната дейност на работна група и на екип от Университета за национално и световно стопанство.

Това съобщи служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, който присъства на тържественото събрание за отбелязване на 131 години от създаването на Военномедицинска академия, съобщи БТА.

Документът ще бъде представен пред съсловните организации на 17 декември, а впоследствие и в Комисията по здравеопазване на парламента. По думите на министъра няма да се наложат законодателни промени.

Създадена е работна група, която ще оптимизира обществената поръчка за закупуване на медицински хеликоптери, потвърди здравният министър. 

Преди дни Министерството на здравеопазването прекрати обявената обществена поръчка с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух, осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“, в която е заложена доставката на общо шест хеликоптера. Причина за това беше предвиденото в документацията задължително изискване оферираните хеликоптери и оборудване към тях да са на цена равна или по-ниска от заложения от възложителя максимален финансов ресурс.

Меджидиев изрази увереност, че хеликоптери ще има.

Ние сме длъжни да спазваме закона и законовите процедури, а в тази процедура цената, която беше предложена, не отговаряше на заложените нормативи. В много кратък срок ще се проведе нова обществена поръчка с промяна в заданието, допълни той и посочи, че има достатъчно време до края на следващата година за закупуване на хеликоптери.

Министърът коментира и проекта за модернизиране на спешната помощ, чийто срок изтича следващата година. Проектът предвижда ремонт на съществуващи или изграждане на нови спешни центрове, както и закупуване на нови линейки. По думите му предстои актуализация на цените по договорите с фирмите изпълнители.

Проектът за модернизиране на спешната помощ се финансира по Оперативна програма "Региони в растеж"2014-2020" и срокът му беше удължаван два пъти. Стойността му е близо 160 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови