Проучване: Въглехидратите ''изпиват'' дневната ни енергия

OFFNews 06 юли 2023 в 15:51 1447 0

хляб

Снимка Pixabay

Храни, богати на въглехидрати

Чувствате се изтощени въпреки достатъчния нощен сън или често се борите да изкарате деня, без да се прозявате цял следобед? Проучване на YouGov установи, че 13 процента от нас са уморени през цялото време, като 33 процента от хората казват, че се чувстват изтощени през половината ден, пише БГНЕС.

Липсата на енергия може да затрудни фокусирането и продуктивността, а следните ежедневни навици могат неволно да ви оставят без енергия.

Консумирате твърде много въглехидрати

Това, което ядете, оказва голямо влияние върху енергийните ви нива и въглехидратите не са много добри за вас.

„Въпреки че жадуваме за сладки храни, когато ни липсва енергия, те бързо повишават нивата на кръвната захар и предизвикват освобождаването на хормона инсулин. Това „избутва“ глюкозата в мускулните и мастните клетки, което води до умора, която обикновено се влошава няколко часа след хранене, когато се чувствате сънливи след обяд с високо съдържание на въглехидрати“, казва диетологът Сара Бруер.

Пиете твърде много кафе

Кофеинът може да ви даде бърз прилив на енергия, но твърде много кофеин може да ви остави изтощени.

„Кофеинът блокира успокояващия мозъка аденозин, който също участва в производството на енергия, така че  излишъкът от кофеин ви кара да се чувствате изтощени по-бързо“, казва Брюър.

Пиете вино всяка вечер 

Изпиването на чаша или две вино всяка вечер с вечерята може да ви помогне да се отпуснете в момента, но може да ви измори на следващия ден.

„Твърде много алкохол през нощта влияе на начина, по който спите. Въпреки че може да заспите по-бързо, има вероятност да се събудите през нощта и след това да имате затруднения да заспите отново. Алкохолът също така намалява качеството на съня ви, така че няма да се събудите сутрин бодри, както обикновено“, обяснява специалистът.

Прекарвате време с негативни хора

„Песимистичните хора ви повличат надолу, защото негативният им фокус върху събитията може да добави стрес към живота ви и да ви остави емоционално изтощени, уморени и неудовлетворени“, казва още Брюър.

Според психолозите една негативна връзка може да повлияе на вашето благосъстояние и енергийни нива четири до седем пъти повече от противоположните ефекти на положителната връзка.

Прекарвате твърде много време на закрито

Ако прекарвате часове на закрито, може да се почувствате летаргични. 

„Дневната светлина има благоприятен ефект върху вашия биоритъм, циклите сънбодърстване и функцията на щитовидната жлеза. Тя потиска секрецията на мелатонин – хормона на съня, така че се чувствате по-енергични и будни“, казва Сара Брюър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!