Проучване на Цибалаб: Най-голям дял прекарали COVID-19 в Пазарджик, най-малък - в София

Непредставително изследване показва колко души са се срещали с вируса по области

OFFNews 21 юни 2021 в 13:06 5183 0

Най-много хора са били инфектирани с COVID-19 в Пазарджишка област, най-малко в София (град). Това показва непредставително проучване на принципа „случайна лабораторна извадка в различни дни“. Резултатите бяха представени от д-р Недялко Калъчев, управител на веригата лаборатории, в които е осъществено, на брифинг на здравните власти.

Според изследването 43% от българите са се срещнали с коронавируса. Показателни са резултатите за София-град, където положителни са 31% от изследваните проби, за Пловдив - 44%, в Пазарджик е отчетен най-високият процент – 62 на сто.

Целта на изследването е да се измери каква част от населението е била инфектирана (независимо от клиничните оплаквания, PCR резултат или антиген тест) с коронавирус след отшумяване на поредната COVID-вълна.



Проучването се базира на измерване на анти N антитела. Използвани са анти N антитела поради факта, че тези антитела не присъстват в пробите на ваксинирани пациенти. Събирането на пробите в различни дни е направено с цел да се осигури по-голямо разсейване в различни пациентски групи (диабетици, бременни, профилактика, сърдечносъдови и други). Това се налага поради присъствието на специалисти в определени дни от седмицата и съответното поведение на пациентите. 

Пробите са обработени в София, Пловдив, Бургас, Варна, Силистра, Русе, Велико Търново и Видин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови