Промени в структурите на "Астра Зенека", Зоя Паунова с нова позиция

Янка Петкова 07 април 2021 в 11:46 10415 0

"Астра Зенека" преструктурира ръководните си екипи, а бившият ръководител на компанията у нас Зоя Паунова е назначена на нова длъжност, научи OFFNews след запитване до представителството на биофармацевтичния гигант у нас.

От март 2021 г. начело на "Астра Зенека" в България е д-р Деян Лаковски. От съобщението в сайта на компанията става ясно, че той оглавява клъстер "Балкани". В отговор на запитването ни дали това е нова позиция и какво налага създаването ѝ от компанията отговориха, че "Астра Зенека" трансформира структурата си за регион Централна и Източна Европа и Балтийските републики "в съответствие с глобалната стратегия".

Това, по думите им, е нов модел на управление, който ще "допринесе за по-добро сътрудничество и обединение, както и за постигане на по-голяма ангажираност в отговор на тенденциите на средата".

Досега Деян Лаковски управляваше българското поделение на фармацевтичната компания СТАДА, оглавявал е бизнеса ѝ в Хърватия и Словения. Според биографичната справка има 20-годишен опит във фармацевтичната индустрия, макар да е само на 45 г. Трупал е опит в иновативни и генерични компании. Бил е търговски директор в 16 държави. Завършил e медицина в университета "Св. Кирил и Методий" в Скопие през 2000 г., а през 2009 г. придобива магистърска степен по бизнес администрация в същия университет.

В "Астра Зенека" той пое позицията от Зоя Паунова, досегашен лидер на компанията у нас. Както OFFNews научи, занапред г-жа Паунова ще управлява стратегическите проекти на фармагиганта в Централна и Източна Европа и Балтийските републики.

Промените в структурите на "Астра Зенека" настъпват в момент на сложни отношения с Европейската комисия. 

Ваксината на фармакомпанията беше третата разрешена за употреба под условие в ЕС. Разрешението бе дадено след положителна научна препоръка, оценка на безопасността, ефективността и качеството на ваксината от Европейска агенция по лекарствата. След като от компанията съобщиха, че намаляват доставките на предварително заявените количества за първото тримесечие с 60%, Комисията направи публично достояние предварителното споразумение за закупуване.

В средата на март от ЕК отправиха покана към "Астра Зенека" за обсъждане на противоречията около липсващите доставки от ваксината срещу ѝ COVID-19. Беше взето решение и за блокиране на произведени количества препарат за страни извън ЕС.

В същото време в няколко страни, сред които Дания, Нидерландия и Германия, излязоха съобщения за случаи на тромбоза при хора, които са били ваксинирани с продукта на компанията. От Европейската агенция по лекарствата първоначално опровергаха съществуването на връзка между ваксината и огласените случаи, впоследствие заявиха, че връзка има, но все още не могат да посочат точно каква е тя. Вчера Световната здравна организация за пореден път потвърди становището си, че продуктът на "Астра Зенека" е безопасен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови