Прокуратурата се самосезира по скандала със стентовете

"Не съм поставял стентове на здрави артерии", твърди лекарят от разследването

OFFNews 16 септември 2019 в 16:16 1525 0

Снимка Нова телевизия

Специализираната прокуратура се самосезира по медийни публикации за неправомерното поставяне на стентове на пациенти, които не се нуждаят от подобна манипулация, съобщи агенция "Фокус". По случая в МБАЛ-Пазарджик е назначена комплексна проверка.

ГДБОП трябва да установи дали са налице данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс. Предстои да бъдат разпитани лекари и медицински работници, да се провери медицинската документация и наложената практика на лечение на сърдечно болни.

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ пък трябва да установи дали са нарушени Законът за лечебните заведения, Законът за здравето и Законът за трансплантация на органи, тъкани и клетки и подзаконовите актове за тяхното прилагане. Ще се проверява спазването на медицинските стандарти и начинът, по който са разходвани бюджетните средства.
На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложена цялостна финансова ревизия в МБАЛ-Пазарджик. Тя трябва да установи как се е харчил бюджетът в последните 2 години.
Комплексната проверка трябва да приключи до 2 месеца.

Междувременно обвинения в нарушения на лекарската етика д-р Петър Лазов, инвазивен кардиолог в пазарджишката болница, обяви в писмо до медиите, че не е поставял стентове на здрави пациенти и ще съди журналиста от Нава тв Васил Иванов. Лекарят уточни, че не е гледал оригинална коронарография на пациента, за когото се твърди, че е бил подложен на манипулацията. Опроверга и твърдението, че заплатата му е 57 000 лв. А полученото ДМС е формирано въз основа на решение на Съвета на директорите на болницата и е в размер на 15% (а не 50%) от стойността на пътеката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови