Профилакториумът в Перник с безплатни прегледи за остеопороза

OFFNews 21 юли 2023 в 10:34 1265 0

Профилакториум

Снимка Фейсбук/Профилакториум Перник

Профилакториума в Перник

Скринингово изследване за остеопороза и измерване на костна плътност ще се извършват в Болницата за продължително лечение и рехабилитация (Профилакториум) в Перник. Това съобщиха от лечебното заведение.

Прегледите ще се проведат на 10 август от 09:00 до 16:00 ч. след предварително записване. Те включват ултразвукова остеодензитометрия със специален уред - остеометър, както и медицинска консултация с препоръки за профилактика на остеопорозата и лечение при необходимост.

Остеопорозата продължава да е най-разпространеното заболяване на костите с висока социална значимост. Обикновено липсват симптоми, които да мотивират хората да се изследват активно, и това е проблем, защото костната им система отслабва и в един момент при по-лека травма може да последва счупване.

Това е и най-опасното усложнение на заболяването, което може да бъде избегнато при своевременно изследване, за да се установят настъпващите костни промени, предупреждават експертите. Остеопорозата е предотвратимо заболяване, засягащо по-често жени, но срещащо се нерядко и при мъже.

Препоръчително е да се изследват както дами над 40 години, така и мъже над 50-годишна възраст. При млади жени изследването за остеопороза също е препоръчително.

Според специалистите здравословната диета и активното движение могат да предотвратят остеопорозата, а при доказана такава - да подпомогнат лечението. Допълнителният прием на витамин Д3 намалява с около 20% риска от фрактури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews