Проф. Витанов: Следващата седмица ще стигнем 1500 случая дневно

При 3,5 млн. ваксинирани проблемът с коронавируса ще се реши, смята математикът

OFFNews 11 февруари 2021 в 09:43 2115 0

Все още се намираме в период на бавно нарастване, но ако нещата продължават така, с тези мерки, следващата седмица ще достигнем 1500 заразени на ден и разпространението на инфекцията бързо ще нарасне. Това каза по Нова телевизия математикът от БАН проф. Николай Витанов.

По думите му в момента базовото репродуктивно число е 1,12, но расте бавно към 1,3, което е критична стойност. Тогава 10 души ще заразяват 13 и ще има експоненциално нарастване, каза той.

Проф. Витанов уточни, че у нас рекордната стойност е била 1,96 и допълни, че при новия вариант на вируса във Великобритания базовото репродуктивно число е достигнало 3.

Математикът посочи още, че към критичния район Кюстендил от тази сутрин се е присъединил и Пазарджик. По думите му Сливен, Плевен и Бургас също са в "опасната зона".

Според Витанов изкаралите инфекцията у нас са около 900 000. Смъртността е висока, защото народът е много болен. Очаквахме броят на починалите да падне под 40 души на ден и да достигне 30, но това се случва много бавно, уточни той.

Ваксинирането намалява разпространението, защото намалява т.нар. носещ капацитет, колкото по-бързо ваксинираме, толкова по-добре, каза още математикът и допълни, че в края на февруари - началото на март може да се очаква ефект от ваксинациите.

При 3 млн. и 500000 ваксинирани проблемът ни ще се реши, при 2 млн. ще се усети много сериозно. Ефект ще има дори при 1 млн. ваксинирани, каза проф. Витанов и допълни, че ако до лятото се ваксинират 2 млн. души ситуацията значително ще се подобри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови