Проф. Витанов: Посрещаме спокойно 24 май, но внимавайте и се пазете

Заради спада в темпа на ваксинациите датата на колективния имунитет се измества към края на юли - началото на август, прогнозира математикът от БАН

OFFNews Последна промяна на 19 май 2021 в 11:55 1877 0

Насочваме се към спокойно посрещане на 24 май. Благоприятният сценарий е стабилен, анализира във фейсбук профила си математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Според професора "не се забелязва индийски вариант на вируса из страната". Базовото репродуктивно число днес е 0.614, което означава, че заразата продължава да се свива, а здравната система ще продължи да се разтоварва с очаквано намаляване на броя на активните случаи над 1000 на ден за следващите 3 дни.

Очаква се спад на активните случаи под 30 000, посока - надолу към 25 000.

Докъде сме с колективния имунитет

Много въпроси има за това, какво става със щита. Нека да напиша пак. При 35 000 поставени дози на ден, се очаква да имаме 70% щит след 60-ина дни. Обаче, вследствие на действията на активните елементи в системата, броят поставени дози падна на 26 000 на ден. Това означава около 24 дни отместване на датата за достигане на 70% - от края на юли за средата на август.

По-нататъшен спад в ритъма на ваксинацията може още да отмести тази дата и да изтървем лятото. Питат ме - ама как така. Простичко е - всеки сценарий е привличащо множество (атрактор) на траекторията на системата в подходящо фазово пространство. Този атрактор си има басейн на привличане (basin of attraction).

Ако изкарате системата от този басейн тя отива в друг басейн, където атракторът е друг сценарий. Активните елементи в системата могат да правят това. Оттук има 2 варианта.

Вариант 1: Не сме излезли от басейна на привличане на сценария - 35 000 поставени ваксини на ден. Тогава системата бавно ще се върне там и забавянето ще е само няколко дни - докъм началото на август.

Другият вариант - системата е изкарана от басейна на сценария 35000 и е вкарана в басейна на друг сценарий - например 25 000.

Тогава датата на достигане на желания размер на щита се отмества към средата на август.

Има и такъв сценарий - броят на поставените ваксина пада под 25 000 средно на ден или под 175 000 на седмица. Тогава датата за постигане на 70% се отмества към есента.

Това не е много добре и според мен трябва да има по-активна информационна кампания за ваксинация. (...)

На база данните за 14-дневната заболеваемост проф. Витанов прогнозира, че ситуацията се очаква да се подобри, "чака ни спокоен край на седмицата и спокоен празник..., но внимавайте и се пазете, картата трябва да стане зелена, за да си отдъхнем съвсем", завършва краткия си анализ математикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови