Проф. Витанов: Нужни само 2-3 седмици на Делта варианта, за да придобие застрашаващи размери

OFFNews 07 юли 2021 в 10:46 4586 0

Снимка Архив

"Нужни само 2-3 седмици на "Делта" варианта на COVID-19, за да придобие застрашаващи размери. Научната информация показва, че при тази мутация заразените се удвояват на 8 дни. Ако стигнем 1000 новозаразени, след седмица ще сме на 2000. Ако не направим нищо, след месец ще сме на рекорд – 8000 случаи на ден”. Това каза по Нова телевизия математикът от БАН проф. Николай Витанов.

По думите на проф. Витанов към този момент нямаме основания за притеснения. Лятото ще изкараме спокойно, а после "може и да се случи нещо".

Според математика у нас нас "Делта" вариантът на вируса се опитва да пробие, но не успява. Това ще е така още малко време.

"Здравната система, действието на английския щам и летния сезон са три от четирите фактора за развитието му. Четвъртият е ваксинацията”, посочи той.

"Може да гледаме Гърция – те са месец пред нас. Към този момент в Гърция пече, но още не е напечено. Август ще продължи да пече слънце, но и ситуацията в COVID-19 може да е напечена. Там се надига вълна, което не е никаква изненада. "Делта" вариантът на вируса действа там отдавна. Той бе държан в капан от мерките, но в някакъв момент ще пробие”, обясни математикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!