Проф. Сербезова: Моноклоналните антитела намаляват вероятността от COVID усложнения с 80%

OFFNews 18 ноември 2021 в 10:42 5712 0

Снимка Архив/БТА

Моноклоналните антитела се прилагат при средни до тежки случаи на COVID-19. Правят се вливания в болнични условия и пречат на вируса да се размножава. Организмът получава готови антитела. Има данни, че със 70-80% намаляват вероятността при усложнения, ако се приложат до 7-ия ден.

Това заяви по Нова телевизия председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова.

Тя потвърди, че в България вече са доставени 3000 дози от тях.

Проф. Сербезова коментира, че таблетките за лечение на COVID-19 на "Мерк" намаляват с около 50% вероятността от усложнения. Те са предназначени за петдневно домашно лечение и ще бъдат налични догодина.

Председателят на БФС коментира и отскоро заработилия списък СЕСПА, в който се публикуват лекарства, временно забранени за износ: 

"Системата анализира дали има по-малко от 65% от необходимото месечно потребление на базата на количествата за 6 месеца назад. Автоматично се генерира списък. За 277 лекарства съществува вероятност от недостиг. в момента. Има глоби до 10 000 лв. за неподадена или невярно подадена информация за наличност на лекарства. Тази информация трябва да се въвежда ежедневно от аптеките", обясни проф. Сербезова.

По думите й причините може да са свързани с проблеми в производството или с износ в чужбина.

"Заради пандемията има проблем с доставките на лекарства не само за COVID-19. Трябваше да има възможност за генерично предписване или заместване на лекарства, да не се връща пациента. Както и по-рано да има забрана за износ за лекарствата, за които има недостиг", сподели тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови