Проф. Момеков: COVID-19 ще предизвика нови болести

Вирусът "хапе" сърцето, уврежда нервната система, посочи председателят на Българското научно дружество по фармация

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2021 в 09:05 6375 0

От COVID-19 ще се генерират нови болести, защото той хапе сърцето, уврежда нервната система. Нови нозологични единици, т.е. болести, които са били асоциирани с тази инфекция.

Това заяви по БНТ председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

Според него усилията на здравните власти трябва да са насочени към увеличаване на ваксинираните, за да се защити популацията.

"Хората, които са ваксинирани, може и да се разболеят, но те вече не са тази девствена популация, която бяхме в началото на тази пандемия. Прекаралият COVID е прекарал COVID и си носи всички екстри с това прекарване, а ваксинираният има много голям шанс да не се разболее - около 50% при Делта, при другите варианти - още по-голям. Така че нека да не говорим за ползите за имунитета у прекаралия COVID, защото те вървят с дългия COVID, с множествените усложнения", допълни професорът.

По думите му ваксините са част от комплексната борба, особено когато имаме много случаи дневно, и всички трябва да се пазят активно по възможните други методи за ограничаване на контактите със заразени.

"Когато има много хора в затворено помещение, е хубаво да се носят маски. Някои хора явно са забравили какво са учили по биология, а именно, че човек диша с носа си и маската под носа спокойно може да не се носи", коментира проф. Момеков.

За да има доверие във ваксините, хората трябва да получават постоянно адекватна информация за ваксините по всички възможни канали. Хората не получават разбираема и ясна информация. През ден се пускат мнения на хора, които не спряха да говорят неистини или неща, извлечени от контекста, смята професорът и допълни, че в цял свят има ваксинирани, които попадат в болниците.

Според проф. Момеков в България се получава друг феномен - фалшивите сертификати, на които трябва да се обръща сериозно внимание.

"Смъртта е част от живота. В големите нации ваксинациите започнаха от хората над 90-годишна възраст. Хората над 90 години умират и със, и без ваксина. За да можем да припишем една смърт на ваксинацията, трябва да има причинно-следствена връзка", категоричен беше професорът.

Според него трябва да намерим баланс между безопасността на децата и посещенията на училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови